Karl Ludwig Sand

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carl Ludwig Sand
Narození5. října 1795
Wunsiedel
Úmrtí20. května 1820 (ve věku 24 let)
Mannheim
Příčina úmrtípoprava stětím
Alma materUniverzita Jena
Povolánízločinec, vrah a student
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karl Ludwig Sand (alternativně také Carl Ludwig Sand, 5. října 1795, Wunsiedel20. května 1820, Mannheim) byl německý student teologie, buršák a také vrah německého dramatika Augusta von Kotzebua. Tato vražda následně vedla ke snaze omezit činnost buršáckých spolků, a to formou tzv. Karlovarských usnesení.[1]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se do dobře situované středostavovské rodiny soudního rady. Po absolvování gymnázia nastoupil na studia teologie v Tübingenu[2]. V roce 1815 přestoupil na univerzitu v Erlangenu, kde se přidal k buršáckému spolku Teutonia (Landsmannschaft Teutonia), o dva roky později také ke spolku Arminia (Burschenschaft Arminia) na univerzitě v Jeně.[3] V té době se zúčastnil slavnosti na hradě Wartburgu ke třístému výročí začátku reformace a čtvrtému výročí bitvy u Lipska, která se změnila v politickou demonstraci proti reakčním režimům a absolutismu ve státech Německého spolku. 23. března 1819 v Mannheimu ubodal dramatika a básníka Augusta von Kotzebue a neúspěšně se pokusil o sebevraždu. 5. května 1820 byl porotou jednomyslně odsouzen k smrti a o patnáct dní později popraven stětím.

Jeho čin měl závažné důsledky, Karlovarská usnesení již v srpnu 1819 vedla k utužení opatření omezujících v německých státech svobodu (i akademickou, univerzity byly podřízeny policejnímu dohledu), zavedení přísné cenzury a rozpuštění všech spolků včetně studentských a sportovních.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FRIEDMANN, Jan. BEGEISTERUNG FÜR DAS VATERLAND REBELLEN IN SCHWARZ-ROT-GOLD. Der Spiegel. 2007-02-20. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-02-23.  Archivováno 23. 2. 2016 na Wayback Machine.
  2. Karl Ludwig Sand [online]. www.preussenchronik.de [cit. 2016-02-15]. Dostupné online. 
  3. LÖNNECKER, Harald. Sand, Carl Ludwig [online]. www.deutsche-biographie.de [cit. 2016-02-15]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]