Kardinál-jáhen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alfredo Ottaviani, kardinál-jáhen (1958-1967), kardinál-protojáhen (1961-1967) a kardinál-kněz (1967–1979)
Michael Czerny S.J. kardinál-jáhen (od 2019)

Kardinál-jáhen je člen základní kardinálské třídy (ordo). Jedná se o titul užívaný pro kardinály sloužící v římské kurii. Užívá se také pro kardinály, kterým papež udělil dispens od povinnosti biskupského svěcení a jsou tedy jen kněžími nebiskupy (např. kardinál Tomáš Špidlík). Kardinál-protojáhen, primus inter pares, vyhlašuje volbu papeže.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kardinál-jáhen mající titul jedné ze 14 římských chudinských kurií. Služebně nejstarší z nich je kardinál-protojáhen. Je jím od roku 2014 kardinál Renato Raffaele Martino. Jeho úkolem je po skončení konkláve oznámit shromážděnému lidu z lodžie baziliky svatého Petra jméno nově zvoleného papeže. Také je mu vyhrazeno právo vložit na ramena nově zvolenému papeži při inaugurační mši pallium.[2] Po deseti letech po kardinálské kreaci může kardinál-jáhen požádat o povýšení do hodnosti kardinála-kněze (pro hac vice).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Why cardinals have ranks, and how Pope Francis changed them [online]. catholicnewsagency.com [cit. 2020-09-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Cardinal [online]. newadvent.org [cit. 2020-09-26]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]