Kamehameha V.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamehameha V.
král Havajských ostrovů
Portrét
Kamehameha V.
Doba vlády30. listopad 186311. prosinec 1872
Úplné jménoLot Liholiho Kapuāiwa Kalanimakua Kalanikupuapaikalaninui Aliʻiolani Kalani-a-Kekūanaōʻa
Narození11. prosinec 1830
Honolulu, Havaj
Úmrtí11. prosinec 1872 (42 let)
Honolulu, Havaj
PředchůdceKamehameha IV.
NástupceLunalilo
DynastieKamehameha
OtecMataio Kekūanāoa
MatkaAlžběta Kīnaʻu
Podpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamehameha V. (vlastním jménem Lot Kapuāiwa; 11. prosinec 183011. prosinec 1872) byl v letech 18631872 pátým havajským králem a posledním z dynastie Kamehameha. Byl vnukem krále Kamehamehy I. ze stejnojmenné dynastie, i když byl synem jeho dcery Elizabeth Kīnaʻu. Jeho předchůdcem a mladším bratrem byl král Kamehameha IV.

Po nástupu na trůn odmítl Kamehameha V. potvrdit ústavu z roku 1852 a požadoval sepsání nové ústavy. A tak byl svolán ústavní konvent a vypracování nová ústava, která byla méně liberální než ústava předchozí. Tato ústava byla nakonec králem potvrzena a platila až do roku 1887. Jelikož neměl Kamehameha V. vlastního dědice, stala se následníkem trůnu jeho sestra Viktorie, která ale zemřela v roce 1866. Jelikož poté Kamehameha V. nejmenoval dalšího dědice trůnu, zůstalo království bez následníka.

Král Kamehameha V. zemřel 11. prosinec 1872 v den svých 42. narozenin. Jelikož nejmenoval dědice, byl nový panovník volen. Hlavními kandidáty byli jeho bratranci Charles Lunalilo a David Kalākaua. Králem byl nakonec zvolen liberálnější Lunalilo, který vládl ale pouze jeden rok a stejně jako Kamehameha V. nejmenoval, ani nezanechal dědice. Králem byl poté zvolen Kalākaua.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Kamehameha IV.
Znak z doby nástupu Král havajských ostrovů
Kamehameha V.
18631872
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Lunalilo