Kalózní těleso

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kalózní těleso
Kalózní těleso

Kalózní těleso (mozkový trámecvazník[zdroj?] – lat. corpus callosum) je shluk nervových vláken, tvořený svazkem komisurálních vláken pod mozkovou kůrou. Spojuje obě mozkové hemisféry (na obrázku červeně) a tak zajišťuje jejich vzájemnou komunikaci. Spojuje hemisféry mozečku, thalamy a hypothalamy. Objevuje se pouze u placentálních savců. Je to největší struktura bílé hmoty v lidském mozku, je asi 10 cm dlouhá a tvoří ji cca 200–300 miliónu axonů.

Poruchy[editovat | editovat zdroj]

Ageneze corpus callosum[editovat | editovat zdroj]

Pokud se spojení nevyvine (ACC – ageneze corpus callosum) dochází k potížím s vyhodnocováním situací. Spočívá v navzájem omezeném spojení mezi mozkovými hemisférami. Corpus callosum je totiž struktura, která je právě zodpovědná za spojení obou mozkových hemisfér. Nejedná se však o vadu závažnou a v běžném životě se nijak významně neprojeví.

Taktilní agnózie (stereoagnózie)[editovat | editovat zdroj]

Porucha poznávání předmětů hmatem. Bývá bilaterálně. Při jednostranném postižení (hemiastereognózie) bývá postižena zadní část corpus callosum (taktilní gnózie je uložena v parietálních lalocích, protětím části corpus callosum ztratí parietální laloky část interhemisferálních spojení). Nemoc může imitovat stereohypestézie a stereoanestézie, které vznikají při lézi somatosenzorických struktur.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]