Kalendžinové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kalendžinové
Ženy z kalendžinského etnika Pokotů
Ženy z kalendžinského etnika Pokotů
Populace
4 967 328
Země s významnou populací
KeňaKeňa Keňa
Jazyk(y)
kalendžinské jazyky
Náboženství
animismus
křesťanství
Příbuzné národy
Masajové
Turkanové

Kalendžinové (Kalenjin) je označení skupiny nilotských etnik obývajících oblast Východoafrického riftu na západě Keni a částečně také v přilehlých oblastech Ugandy a Tanzanie. Podle keňského sčítání lidu z roku 2009 je jich 4 967 328 a jsou třetí nejpočetnější národností v zemi.[1] Ke Kalendžinům patří kmeny Kipsigis, Nandi, Tugen, Keiyo, Terik, Injems, Marakwet, Sabaot a Pokot. Souhrnný název pro ně vznikl až v polovině 20. století: „kalendžok“ znamená v jejich jazyce „říkám vám“ a byla to úvodní fráze rozhlasového vysílání určeného keňským domorodcům.[2]

Sami Kalendžinové odvozují svůj původ od faraonových vojáků, kteří v 1. tisíciletí př. n. l. opustili Egypt a usadili se v kraji pod horou Mount Elgon.[3] Podle archeologických nálezů byli předky Kalendžinů příslušníci elmenteitanské kultury. Vyznávají monoteistické náboženství s nejvyšším bohem Asisem, společnost je rozdělena podle dosaženého věku na skupiny zvané ipinda. Jejich hlavní obživou je pastevectví a pěstování čajovníku. Kalendžinské vesnice jsou tvořeny kruhovými chýšemi krytými slámou.

Pro Kalendžiny je typická vysoká a štíhlá postava, především abnormálně dlouhé končetiny, dědičná adaptace na řídký vzduch náhorní plošiny, fyzická odolnost daná polokočovným způsobem života a strava s vysokým obsahem škrobu, jako je ugali. Díky tomu pochází z tohoto etnika mnoho špičkových vytrvalostních běžců, jako Kipchoge Keino, Mike Boit, Henry Rono, Moses Tanui, Wilson Kipketer, Pamela Jelimová, Dennis Kimetto, Paul Tergat, Tegla Loroupeová nebo Wilson Kipsang.[4] Kalendžinského původu je také Daniel arap Moi, keňský prezident v letech 1978–2002. Proti jeho vládě, systematicky zvýhodňující Kalendžiny, vytvořili Kikujové odbojové hnutí Mungiki, které vyvolalo v letech 2007–2008 na západě Keni rozsáhlé násilnosti.[5] Zájmy kalendžinských etnik hájí strana Keňská africká demokratická unie (KADU).

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]