Jozef Markuš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Jozef Markuš, DrSc.
Narození13. března 1944 (80 let)
Nyíregyháza
Povolánípolitik, ekonom a prognostik
Alma materEkonomická univerzita v Bratislavě
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jozef Markuš (* 13. března 1944, Nyíregyháza) je slovenský politik a bývalý předseda Matice slovenské.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Rodina Jozefa Markuše se spolu s dalšími slovenskými rodinami z okolí Nyíregyházy přestěhovala v dubnu 1947 do Horné Seče v rámci výměny obyvatelstva mezi Československem a Maďarskem.

Jozef Markuš vystudoval Střední zemědělskou školu technickou v Zlatých Moravcích. Vysokoškolské studium absolvoval na Vysoké škole ekonomické v Bratislavě, studijní odbor ekonomika zemědělství. V letech 19851989 působil v ekonomickém a prognostickém ústavu Slovenské akademie věd.

Od prosince 1989 byl aktivní v politice jako místopředseda slovenské vlády (vláda Milana Čiče) a krátce v ní tehdy působil i jako pověřený ministr zdravotnictví Slovenska. Od srpna 1990 do listopadu 2010 byl předsedou Matice slovenské.

V Registračních protokolech agenturních a operativních svazků Státní bezpečnosti, uveřejněných na stránkách slovenského Ústavu paměti národa, je svazek agenta s krycím jménem Ekonóm, s registračním číslem 20489, ke kterému patří jméno Jozef Markuš, narozen 13. března 1944.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Registračné protokoly agentúrnych a operatívnych zväzkov Štátnej bezpečnosti [online]. Ústav pamäti národa [cit. 2015-12-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]