Johnny Claes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johnny Claes
Narození11. srpna 1916
Londýn
Úmrtí3. února 1956 (ve věku 39 let)
Brusel
Příčina úmrtítuberkulóza
Alma materLord Williams's School
Povolánípilot Formule 1, trumpetista, jazzový hudebník, automobilový závodník a rallyový závodník
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Johnny Claes (11. srpna 1916 Londýn3. února 1956 Brusel) byl belgický automobilový závodník a hudebník. Jeho matka byla Skotka a otec Belgičan. Ještě dříve, než podlehl motorovému opojení, byl jeho jedinou vášní jazz. Byl vynikajícím hudebníkem, měl svou kapelu a dokonce natočil několik dlouhohrajících desek.

Závodní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Poprvé se objevil na Grand Prix Francie v roce 1947, ovšem jen jako tlumočník britských jezdců. Johnnyho otec patřil mezi nejbohatší Belgičany, a proto pro něho nebyl žádný problém pořídit synovi závodní Talbot.

Johnny Claes se s voze sžil téměř dokonale a ze špičkového hudebníka se zrodil závodník. Pokud roky 1948 a 1949 jsou považovány za školní léta, tak už v roce 1950 patří mezi nejlepší a dokazuje to i vítězstvím ve Fronieres a Chimay a o tom, že mu tento okruh sedl téměř dokonale, svědčí i obhajoba vítězství následující rok (Simca).

Johnny Claes zakládá svůj tým a postupně zkouší i jiné značky a tak ho můžeme spatřit za volantem Maserati, HWM nebo Simca Gordini. V roce 1953 si vychutnal triumf na trati LiegiRoma–Liegi, když odjel 52 hodin v kuse.

V roce 1954 Johnny velmi vážně onemocněl a na závodech se téměř neobjevuje, přesto nedokázal odolat nabídce na start ve slavné čtyřiadvacítce v Le Mans. V celkovém hodnocení dojíždí na dvanáctém místě, ale s přehledem zvítězil ve třídě do 1500 cm³. Tento úspěch jako by mu vlil do žil novou krev a následující rok je Johnny velice aktivní a v Le Mans dovezl Jaguar spolu s Jacquesem Swatersem na třetím místě. Jeho posledním závodem byl Liegi–Roma–Liegi a spolu s Lucienem Bianchim obsazují třetí místo.

Jeho zdraví se začalo rychle zhoršovat a v únoru 1956, ve svých 39 letech, Johnny Claes umírá na tuberkulózu.


Vítězství[editovat | editovat zdroj]

Formule 1[editovat | editovat zdroj]

Nejlepší umístění na mistrovství světa F1[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]