John Edward Gray

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John Edward Gray
Narození12. února 1800
Walsall
Úmrtí7. března 1875 (ve věku 75 let)
Londýn
BydlištěAnglie
Povoláníbiolog, zoolog, ornitolog, filatelista, botanik, entomolog, herpetolog, malakolog a kurátor sbírky
ZaměstnavateléBritské muzeum (od 1824)
Britské muzeum (1840–1874)
OceněníRoll of Distinguished Philatelists
Honorary Fellow of the Royal Society Te Apārangi
ChoťMaria Emma Gray
RodičeSamuel Frederick Gray
PříbuzníGeorge Robert Gray (sourozenec)
Emma Juliana Gray (nevlastní dcera)
Sophia Elizabeth Gray (nevlastní dcera)
PodpisJohn Edward Gray – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

John Edward Gray (12. února 18007. března 1875) byl britský zoolog, který od roku 1840 až do Vánoc v roce 1874 působil jako správce Britského muzea v Londýně. Gray vydal několik katalogů muzejních sbírek, které zahrnovaly rozsáhlé diskuze ke zvířecím skupinám, mimo jiné i popisy nových druhů a významně rozšiřoval přírodovědné sbírky, které dosáhly za jeho působení světové proslulosti.

John Edward Gray má v Mezinárodním rejstříku jmen rostlin zkratku J.E.Gray[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

John Edward Gray se narodil jako starší bratr George Roberta Graye a syn farmakologa a botanika Samuela Fredericka Graye (17661828) ve Walsallu, ale jeho rodina se brzy odstěhovala do Londýna, kde Gray studoval medicínu a o něco později pomáhal svému otci při psaní knihy The Natural Arrangement of British Plants (1821).

Poté, co se postavil proti Linneově společnosti, soustředil svou pozornost spíše na zoologii, než botaniku. V roce 1824 začal spolupracovat s Johnem Georgem Childrenem v Zoologickém ministerstvu britského muzea, kde mu pomáhal rozšířit sbírku plazů. V roce 1840 Childrena vystřídal a stal se správcem tamější zoologie.

V roce 1833, již jako uznávaný zoolog, založil Royal Entomological Society of London – Londýnskou královskou entomologickou společnost.

Během padesáti let, kdy působil v britském muzeu, napsal Gray téměř 500 souborů, které obsahovaly několik nových, vědě dosud neznámých druhů. Ty byly muzeu dodány sběrateli z celého světa, ze všech oborů zoologie a Gray obvykle přenechával popis nových ptačích druhů svému mladšímu bratrovi a kolegu Georgovi.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Gray se také aktivně zajímal o poštovní známky: 1. května 1840 koupil několik právě vydaných známek Penny Black a zařadil je do své sbírky, čímž se stal prvním světově známým sběratelem známek. V roce 1862 vydal prvního předchůdce dnešních katalogů známek pod názvem Hand Catalogue of Postage Stamps.[2]
  • Na jeho počest byla pojmenována indická volavka – Ardeola grayii.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Illustrations of Indian Zoology (18301835) (spolu s Thomasem Hardwickem)
  • The Zoological Miscellany. To Be Continued Occasionally. Londýn: Publikoval Treuttel, Wurtz a Co. (1831)
  • Catalog of Shield Reptiles (1855 a 1870)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BRUMMITT, Richard Kenneth; POWELL, C. E. Authors of Plant Names. Kew: Royal Botanical Gardens, 1992. Dostupné online. ISBN 1-84246-085-4. (anglicky) Mezinárodní rejstřík jmen rostlin je zapracován do seznamu botaniků a mykologů dle zkratek. 
  2. Wolfgang Maassen: Philatelie und Vereine im 19. Jahrhundert, Verlag: Phil Creativ, Schwalmtal 2006, ISBN 978-3-932198-69-4, S. 191

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]