Husajn, jordánský korunní princ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Husajn
korunní princ jordánský
Portrét
Husajn Jordánský (2021)
Úplné jménoHussein bin Abdullah bin Hussein bin Talal bin Abdullah bin Hussein bin Ali bin Muhammad bin Abd al-Mu'in bin Awn Al Hashimi
Narození28. června 1994 (29 let)
Ammán, JordánskoJordánsko Jordánsko
ManželkaRádžva Al Saif (od 2023)
DynastieHášimovci
OtecAbdalláh II.
MatkaRanija al-Jasín
PodpisPodpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Jordánská královská rodina
Jordánská královská rodina

JV královna Noor

Korunní princ Husajn bin Abdalláh (* 28. června 1994 Ammán) je od roku 2004 následník jordánského trůnu a korunní princ (od roku 2009). V pozici následníka trůnu nahradil svého strýce Hamzu, který zastával tento post od roku 1999, kdy se Husajnův otec stal králem.

Husajn je prvorozeným synem krále Abdalláha II. a jeho ženy královny Ranií. Přes svého otce je ve 44. generaci potomkem proroka Mohameda. Je pojmenován podle svého dědečka krále Husajna I. a pokud nastoupí na trůn, pravděpodobně jako Husajn II. Od roku 2012, kdy dosáhl plnoletosti několikrát zastával krátkodobě pozici regenta, v době kdy jeho otec byl mimo Jordánsko. Dále je také poručíkem jordánských ozbrojených sil.

Po dokončení studia na Edmund A. Walsh School of Foreign Service na Georgetownské univerzitě, úspěšně absolvoval v roce 2017 na Královská vojenská akademie v Sandhurstu.[1]

Husajn má mladšího bratra Hášima a sestry Iman a Salmu.

Ve čtvrtek 1. června 2023 si v paláci Zahrán v Ammánu vzal stejně starou Rádžvu Al Saif (* 28. 4. 1994 Rijád), která je dcerou saúdskoarabského podnikatele. Rádžva vystudovala architekturu na Syracuse University ve státě New York. Jejich zásnuby byly oznámeny v srpnu 2022.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]