Horažďovice předměstí (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Horažďovice předměstí)
Tento článek pojednává o železniční stanici na trati Plzeň – České Budějovice. Možná hledáte: Horažďovice-Předměstí – část města Horažďovice.
Horažďovice předměstí
Staniční budova
Staniční budova
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský
MěstoHoražďovice
Souřadnice
Horažďovice předměstí
Horažďovice předměstí
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice73865
Tratě191, 185
V provozu od1868
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo ESA 11
Dopravní koleje6 + 1 kusá
Nástupiště (nástupní hrany)2 (4)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaautobus
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechČekárna pro cestujícíVeřejné parkovištěBufet nebo rychlé občerstvení
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Horažďovice předměstí je železniční stanice a dopravní železniční uzel na křížení tratí České Budějovice – Plzeň a Horažďovice předměstí – Klatovy – Domažlice. Úsek hlavní dráhy spojující České Budějovice a Plzeň byl jako součást dráhy císaře Františka Josefa uveden slavnostně do provozu 1. září 1868.

Dráha císaře Františka Josefa minula město Horažďovice, prochází asi 2 km od centra města. Místní tradice vypráví, že měšťané odmítli dráhu, aby místní formani a povozníci mohli vydělávat na dopravě osob a zboží z města na vzdálené nádraží. Dobové dokumenty to však nedokládají. Důvodem trasování železnice byla konfigurace terénu.

Po postavení dráhy do Domažlic, uvedené do provozu roku 1888 jako součást Českomoravské transverzální dráhy a procházející městem, neslo (podle stavu po vzniku republiky 1918) popisované nádraží název Horažďovice Babiny a nádraží ve městě název Horažďovice město.

Na jaře roku 1945 bylo nádraží a jeho okolí poškozeno nálety spojeneckých bombardérů.

Od roku 1968 je celý úsek hlavní trati elektrizován. V letech 2015 až 2016 prošlo nádraží Horažďovice předměstí generální rekonstrukcí a modernizací.

Postupně při nádraží Horažďovice předměstí vyrostla kolonie rodinných domů, která nese název Horažďovice-Předměstí, po ní pak dostalo nový název i nádraží.

Železniční nehoda[editovat | editovat zdroj]

Dne 4. srpna 2015 během rekonstrukce stanice, kdy zabezpečovací zařízení pracovalo v provizorním režimu, zde došlo k železniční nehodě. Při kolizi dvou rychlíků bylo zraněno několik desítek cestujících.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]