Holešovický železniční most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
holešovický železniční most
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajHlavní město Praha
MěstoPraha
KomunikaceHolešovická přeložka
PřesVltava, Povltavská a Holešovická přístavní dráha
ArchitektIng. Dr. Vilém Možíš
ProjektantIng. Jaroslav Vostřel
Souřadnice
Parametry
Materiálbeton
Pilíře4
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na most od Bílé Skály směrem k Holešovicím, v pozadí dále po proudu Most Barikádníků a za ním pak Trojský tramvajový most
Pohled z nábřeží

Holešovický železniční most (pod Bulovkou) spojuje stanici Praha-Holešovice a odbočku Rokytka v Libni, je po něm vedena tzv. Holešovická přeložka. Navazuje na něj železniční tunel pod Bílou skálou. Most nebyl oficiálně pojmenován.

Jde historicky o pátý (po Negrelliho viaduktu, dvou vyšehradských mostech a branickém mostu) železniční most přes Vltavu v Praze. Jakožto jediný ze všech pražských železničních mostů nepřekonává řeku Vltavu kolmo, je veden šikmo, jeho levé předmostí (holešovické) se nachází dále po proudu řeky než předmostí pravé (libeňské).

Stavební vývoj[editovat | editovat zdroj]

Most je postaven z předpjatého betonu (stejně jako časově předcházející Nuselský most, konstrukčně se ale odlišuje). Most je rozdělen na 5 stejných polí po 77,5 m, každé je tvořeno dvoukloubovým rámem z předpjatého železobetonu. 4 návodní pilíře mají kruhový průřez a minimálně ovlivňují průtok a provoz na řece. Postup stavby navrhl Ing. Dr. Vilém Možíš a projektoval Ing. Jaroslav Vostřel z podniku Stavby silnic a železnic. Stavba byla kolaudována v prosinci 1976.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jan Fischer, Ondřej Fischer: Pražské mosty. Academia, Praha 1985, s. 173.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]