Henry Cavill

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Henry Cavill
Cavill v roce 2015
Cavill v roce 2015
Rodné jménoHenry William Dalgliesh Cavill
Narození5. května 1983 (40 let)
Saint Helier
JerseyJersey Jersey
Alma materSaint Michael's Preparatory School
Stowe School
Aktivní rokyod roku 2001
Partner(ka)Natalie Viscuso (od 2021)
Gina Carano (2012–2014)
Ellen Whitaker (2009–2012)
PříbuzníNiki Richard Dalgliesh Cavill a Piers Cavill (sourozenci)
Český dabingOndřej Brzobohatý
Jiří Dvořák
Zlatá malina
Nejhorší dvojice na filmovém plátně
2016 – Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (spolu s Benem Affleckem
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Henry William Dalgliesh Cavill (* 5. května 1983 Saint Helier, Jersey) je britský herec. Objevil se ve filmech Hvězdný prach a Válka Bohů, hrál roli Charlese Brandona, vévody ze Suffolku, v seriálu Tudorovci v letech 2007 až 2010, ztvárnil roli Supermana/Clarka Kenta ve filmu Muž z oceli a Geralta v seriálu Zaklínač.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve městě Saint Helier na ostrově Jersey (součást Normanských ostrovů) jako čtvrtý z pěti chlapců. Jeho matka Marianne pracuje jako sekretářka v bance a jeho otec Colin je makléř. Byl vzděláván v St. Michael's Preparatory School a poté chodil na soukromou školu Stowe School v Anglii. Během školy začal s hraním ve školních divadelních hrách a řekl, že kdyby se nestal hercem, tak se přidá k armádě nebo bude studovat egyptologii na univerzitě.

Během pobytu ve Stowe se setkal s hercem Russellem Crowem, který na této škole natáčel scény pro film Životní zkouška. Cavill byl v komparzu a využil příležitosti, aby požádal Crowa o radu ohledně herecké kariéry. Později si Cavill a Crowe zahráli otce a syna v supermanovském filmu Muž z oceli, který jej proslavil jako novodobého Supermana a Reevova následovníka.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Cavill na filmovém festivalu v Tribecce

Jeho první filmová role přišla ve filmové adaptaci Hraběte Monte Crista od režiséra Kevina Reynoldse. Dále si zahrál v Laguně a následně působil v televizních seriálech, nejprve v Případech inspektora Lynleyho, televizním filmu Goodbye Mr. Chips (2002) a seriálu Vraždy v Midsomeru (2003). V roce 2003 vzal vedlejší roli ve filmu Hrad bude můj, na což navázaly filmy Hellraiser: Pekelný svět, Red Riding Hood (2006) a Tristan a Isolda (2006). Měl menší roli ve filmu Hvězdný prach režiséra Matthewa Vaughna.

V letech 20072010 měl jednu z hlavních rolí v historickém seriálu Tudorovci, kde ztvárnil roli vévody Charlese Brandona. Seriál byl velmi dobře přijat, byl nominován na Zlatý glóbus v roce 2007 a následující rok vyhrál cenu Emmy. Cavill připisuje seriálu posílení své kariéry: „Stalo se toho nejvíce pro mě doposud. [...] Teď, když je někde v Americe publikum, které ví o tom, kdo jsem, mám větší cenu díky Tudorovcům.“ Magazín Entertainment Weekly ho nazval „nejvíce temperamentním vévodou“ a chválil jeho práci na Tudorovcích za zobrazení „kouzla a hloubky“.

Měl si zahrát Supermana v roce 2004 ve filmu Superman: Flyby od McG. Nicméně režisér snímku McG se nakonec odtáhl od projektu, režisérem se stal Bryan Singer a ten do role přeobsadil Brandona Routha jako hlavní postavu v Superman se vrací. Cavill byl také příčinou dopisů fanoušků, aby byl obsazen jako Cedric Diggory ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár, roli avšak nakonec získal Robert Pattinson. Autorka ságy Stmívání, Stephenie Meyer, veřejně prohlásila, že by byla ráda, kdyby Cavill ztvárnil roli Edwarda Cullena ve filmové sérii a nazvala ho „perfektním Edwardem“. Ale když začalo natáčení, Cavill byl pro roli příliš starý a roli opět získal Robert Pattinson.

Cavill na Comic Conu v roce 2011

V roce 2005 byl finalistou na roli Jamese Bonda ve filmu Casino Royale. Producenti a režisér Martin Campbell se rozhodovali mezi ním a Danielem Craigem; podle zpráv Campbell podporoval Cavilla, ale producenti nakonec rozhodli, že vyberou staršího Bonda a roli nakonec získal Craig. Empire magazine v roce 2005 jmenoval Cavilla jako „největšího smolaře v Hollywoodu“ za sérii jeho nešťastných příhod. I přes zprávy, že se zúčastnil konkurzu na roli Batmana do snímku Batman začíná, Cavill potvrdil že se o roli jednak nikdy neucházel a ani mu nebyla role nabídnuta.

Na začátku roku 2008 se stal modelem a mluvčím pro značku parfémů Dunhill. Televizní reklama obsahovala Cavilla v obleku, který procházel přes Union Jack, než se přemístil na helikoptéru. Ve druhé televizní reklamě řídil auto v nočním Londýně a setkal se s mladou ženou. V roce 2008 si zahrál v horroru Krvavý potok a následující rok měl menší roli ve filmu Woodyho Allena, Užívej si, co to jde.

V roce 2012 ztvárnil hlavní roli Thésea v mytologickém filmu Válka Bohů a ve stejném roce se objevil po boku Bruce Willise v thrilleru S ledovým klidem. Dne 30. ledna 2011 bylo oznámeno, že Cavill byl obsazen jako Clark Kent/Superman ve filmu režiséra Zacka Snydera, Muž z oceli Snyder nazval Cavilla jako „perfektní volbu pro navléknutí kápě a štítu S.“ Zábavní média chválila Cavilla za jeho cestu k úspěchu. Cavill je jedním ze tří britských herců, kteří souběžně představují americké největší superhrdiny, společně s Tomem Hollandem (Spider-Man) a Christianem Balem (Batman). Roli si zopakovala ve filmu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti v roce 2016. S Armiem Hammerem si v roce 2015 zahrál ve špionážním filmu Krycí jméno U.N.C.L.E.. V roce 2018 si zahrál v akčním filmu Mission: Impossible – Fallout a v psychologickém thrilleru Nomis. V září téhož roku bylo oznámeno, že si zahraje hlavního protagonistu Geralta v seriálu Netflixu, Zaklínač.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Film[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2001 Laguna Thomas Aprea
2002 Hrabě Monte Christo Albert Mondego
2003 Hrad bude můj Stephen Colley
2005 Hellraiser: Pekelný svět Mike
2006 Tristan a Isolda Melot
Red Riding Hood Lovec
2007 Hvězdný prach Humphrey
2009 Užívej si, co to jde Randy Lee James
Krvavý potok Evan Marshall
2011 Válka Bohů Théseus
2012 S ledovým klidem Will Shaw
2013 Muž z oceli Superman/Clark Kent
2015 Krycí jméno U.N.C.L.E. Napoleon Solo
2016 Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti Clark Kent / Superman
2017 Sand Castle kapitán Syverson
Liga spravedlnosti Clark Kent / Superman
2018 Night Hunter Marshall
Mission: Impossible – Fallout August Walker
2020 Enola Holmesová Sherlock Holmes
2021 Liga spravedlnosti Zacka Snydera Clark Kent / Superman
2022 Black Adam Clark Kent / Superman
2024 Argylle: Tajný agent Argylle

Televize[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2002 Případy inspektora Lynleyho: Vražda podle osnov Chas Quilter díl: „Well-Schooled in Murder“
Goodbye, Mr. Chips Soldier Colley Televizní film
2003 Vraždy v Midsomeru Simon Mayfield díl: „The Green Man“
2007–2010 Tudorovci Charles Brandon 38 dílů, hlavní role
2018 Reonning maen on sám díl: „410“
2019– Zaklínač Geralt

Ocenění a nominace[editovat | editovat zdroj]

Rok Název ceny Kategorie Práce Výsledek
2012 NewNowNext Award Přitažlivý herec Tudorovci nominace
2013 Přitažlivý herec Muž z oceli nominace
Teen Choice Awards Nejlepší letní herec nominace
Nejlepší polibek (s Amy Adams) nominace
2014 Critics' Choice Movie Award Nejlepší herec v akčním filmu nominace
MTV Movie Awards Nejlepší superhrdina vítězství
2016 Teen Choice Awards Nejlepší filmový herec: sci-fi/fantasy Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti nominace
Nejlepší polibek (s Amy Adams) nominace
2017 Kids' Choice Awards Nejoblíbenější filmový herec nominace
Nejoblíbenější nakopávač zadků nominace
Nejoblíbenější nepřátelé (s Benem Affleckem) nominace
Zlatá malina Nejhorší herec nominace
Nejhorší dvojice (s Benem Affleckem) vítězství

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Henry Cavill na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]