Hadım Sulejman Paša

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hadım Sulejman Paša
Narození1467
Úmrtízáří 1547 (80 let)
Malkara, Osmanská říše
NárodnostMaďaři
Povoláníguvernér Egypta (1525–35)
druhý vezír (1539–41)
velkovezír (1541–44)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hadim Sulejman Paša (1467září 1547) byl osmanský státník a velkovezír Osmanské říše v letech 154144. Svého času byl také guvernérem Egypta.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v roce 1467 a už jako dítě se dostal do sultánského paláce, kde také studoval. Údajně byl maďarského původu. V historii je znám především jako vezír eunuch (Hadım v turečtině znamená eunuch).

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1524 byl jmenován guvernérem Damašku. V roce 1525, rok po potlačení vzpoury Ahmeda Paši v Egyptě, byl velkovezírem Ibrahimem Pašou jmenován na post guvernéra Egypta. Tento post zastával po dobu deseti let.

V té době se zhoršily obchodní vztahy s Indií kvůli Portugalsku. Sultán Sulejman I. započal v roce 1538 osmansko-portugalskou válku a Hadim Sulejman Paša měl na starost vojsko posílané přes Suezský průplav. V Indii obléhali Osmané neúspěšně pevnost Díu a vojsko se muselo vrátit zpět. Během návratu se jim však podařilo dobýt Jemen a Aden, které se tak staly součástí Osmanské říše. Další rozvoj flotily byl pozastaven kvůli válce v Íránu. Na příkaz sultána opustil Sulejman Paša Egypt a odešel do Íránu. Do Egypta místo něj nastoupil jako guvernér Hüsrev Paša. Po návratu z Íránu byl Sulejmana Paša v roce 1535 jmenován guvernérem Anatolie.

V roce 1539 byl odvolán do hlavního města a získal post vezíra v divánu. Po sesazení Lütfiho Paši z postu velkovezíra v roce 1541, jmenoval sultán novým velkovezírem Sulejmana Pašu.

V roce 1544 proběhla mezi sultánem a Hüsrevem Pašou hádka. Došlo k boji a Hüsrev i Sulejman byli zbaveni svých postů. Hüsrev poté držel hladovku a za sedmnáct dní zemřel. Sulejman byl poslán do Malkary.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Hadım Sulejman Paša zemřel v září 1547 v Malkaře ve věku 80 let.

V populární kultuře[editovat | editovat zdroj]

Postava Sulejmana Paši se vyskytuje v tureckém televizním seriálu Muhteşem Yüzyıl, kde jej ztvárnil herec Ibrahim Raji Oksuz.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Хадым Сулейман-паша na ruské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Guvernéři Egypta
Předchůdce:
Güzelce Kasım Paša
Hadım Sulejman Paša
15251535
Nástupce:
Divane Hüsrev Paša
Divane Hüsrev Paša 15371538 Davud Paša