Gorski Kotar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gorski Kotar
Gorski Kotar, Lokvarsko Jezero a hora Risnjak uprostřed

Nejvyšší bod1 528 m n. m. (Veliki Risnjak)

Nadřazená jednotkaDinárské hory
Sousední
jednotky
Snežnik, Velika Kapela, Učka, Čičarija, Goteniška Gora, Kras

SvětadílEvropa
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Map
Horninybřidlice, vápenec, dolomit
PovodíKupa, Rečina
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Gorski Kotar-Risnjak

Gorski Kotar je horský masiv, který je součástí Dinárských hor. Pohoří leží na území severního Chorvatska a zaujímá plochu 1300 km² na sever od města Rijeka. V Chorvatsku se jedná o velmi navštěvované a populární pohoří. Nejvyšším vrcholem je Veliki Risnjak (1 528 m).

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Hlavním stavebním prvkem jsou břidlice, které ve vyšších polohách střídá vápenec nebo dolomit. Tento fakt také způsobuje určitou chudost pohoří na vodu.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Na západě navazuje na slovinské pohoří Snežnik. Severní hranici tvoří řeka Cabranka (místy teče v podzemí), silnice mezi Rijekou a Skradem vymezuje masiv na východě.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

V centrální části pohoří se nachází oblast Risnjak, vyhlášená v roce 1953 za Národní park Risnjak zaujímající plochu 3 041 ha. V roce 1997 se hranice parku výrazně posunula, takže dnes zabírá 6 400 ha plochy. Jsou zde chráněny skalní masivy, horské louky, bohaté lesy a s nimi spjatá fauna i flora. Na jižním okraji pohoří leží Lokvarsko Jezero a menší Jezero Bajer.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

I když se oblast Gorski Kotar nachází velmi blízko moře, má v zimě dostatečnou sněhovou pokrývku. Je proto oblíbeným cílem lyžařů. Turistům slouží 9 horských chat. Značené chodníky jsou zde dobře značené a jejich četnost je dostatečná.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]