Giglio

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Giglio
Isola del Giglio (italsky)
Giglio
Giglio
LokalizaceTyrhénské moře
StátItálieItálie Itálie
• krajToskánsko
• provincieGrosseto
Topografie
Rozloha23,8 km²
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrcholPoggio della Pagana (496 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel1 439 (2012)
Hustota zalidnění60,5 obyv./km²
Největší sídloGiglio Porto
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Giglio (Isola del Giglio) je ostrov v Toskánském souostroví, který tvoří samostatnou italskou obec (comune). Leží 16 km západně od italské pevniny. Na ostrově jsou tři osady: Giglio Porto, Giglio Castello a Giglio Campese, pod jeho správou se také nachází nedaleký ostrůvek Giannutri. Giglio je součástí národního parku Toskánské ostrovy, vyhlášeného roku 1996. Ostrov je tvořen žulou, z místního kamene pocházejí četné římské památky.[1] Místní porost tvoří převážně přestup Smilax aspera a křivatec Gagea granatellii. Na Gigliu se nacházejí četné vinice, produkující víno značky Ansonaco.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Přístav Giglio Porto

V římských dobách byl ostrov známý jako Aegilium Insula (Kozí ostrov)[3], zmiňuje se o něm i Gaius Julius Caesar v knize Zápisky o občanské válce. Dosud se zachovalo sídlo rodiny Ahenobarbus, z níž pocházela řada římských konzulů.

Na ostrově se také nachází středověký hrad Giglio, na němž sídlila rodina Aldobrandeschi, a kostel San Pietro Apostolo. V roce 1544 ostrov zpustošil pirát a otrokář Chajruddín Barbarossa.

V červnu 1646 proběhla v úžině mezi ostrovem a toskánským pobřežím bitva u Ortobello mezi francouzským a španělským loďstvem. Rodákem z Giglia je spisovatel Raffaele Brignetti.

13. ledna 2012 došlo u pobřeží ostrova ke ztroskotání lodi Costa Concordia.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]