Ghost Dog – Cesta samuraje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ghost Dog - Cesta samuraje)
Ghost Dog – Cesta samuraje
Původní názevGhost Dog: The Way of the Samurai
Země původuUSA USA
Jazykangličtina
Délka116 minut [1]
Žánrakční
ScénářJim Jarmusch
RežieJim Jarmusch
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleForest Whitaker
HudbaRZA
KameraRobby Müller
Výroba a distribuce
Premiéra18. května 1999
DistribuceChannel Four Films
Rozpočet2 000 000 $
Tržby9 380 473 $ [1]
Ghost Dog – Cesta samuraje na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ghost Dog – Cesta samuraje (anglicky Ghost Dog: The Way of the Samurai) je americký akční film z roku 1999, napsaný a zrežírovaný Jimem Jarmuschem. Forest Whitaker hraje hlavní postavu, záhadného Ghost Doga, který je zaměstnán u mafie jako nájemný vrah. Jeho zvláštností je, že dodržuje starobylý kodex samuraje nastíněný v knize Hagakure. Snímek je poctou filmu z roku 1967 Samuraj (francouzsky Le Samouräi) od Jean-Pierra Melvilla.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Ghost Dog (Whitaker) vnímá sám sebe jako dlužníka místnímu gangsterovi Louiemu (John Tormey), jelikož mu před lety zachránil život. Louie řekne Ghost Dogovi, aby zabil gangstera, který spí s dcerou (Tricia Vessey) mafiánského šéfa Varga (Henry Silva). Jenže Ghost Dog ho zabil v přítomnosti dívky a jeho zaměstnavatelé se ho rozhodnou zbavit. Louie prakticky o Ghost Dogovi neví vůbec nic i komunikace s ním probíhá prostřednictvím poštovních holubů. Gangsteři začali sledovat všechny holuby, až nakonec najdou boudu na střeše Ghost Dogova domu a zabijí všechny holuby, kteří tam byli. Tehdy si Ghost Dog uvědomuje, že musí vyvraždit celou mafii, jinak zemře on i jeho pán.

Během dne Ghost Dog často navštěvuje park, kde prodává zmrzlinu jeho přítel, Haiťan Raymond (Isaach De Bankolé) mluvící pouze francouzsky. Ghost Dog francouzštinu neovládá a ani Raymond neumí anglicky, ale zdá se, že si navzájem rozumí. Ve skutečnosti se během celého filmu děje to, že když někdo něco řekne a ten druhý mu nerozumí, tak zopakuje celou větu ve svém jazyce - rozumí si mimoslovně. Ghost Dog se také spřátelí s malou holčičkou Pearline (Camille Winbush), jíž půjčí svou knížku – Rashomon, kterou dostal od Vargovy dcery.

V závěru filmu Ghost Dog napadne Vargovu vilu a zabije téměř každého, kterého potká s výjimkou Louieho a Vargovy dcery. I když je Louie Ghost Dogovi loajální, přece jen musí pomstít vraždu šéfa Varga. Louie nakonec konfrontuje Ghost Doga u Raymondova zmrzlinového stánku. Spolu s nimi jsou tam Raymond i Pearline, která před chvílí Ghost Dogovi vrátila knížku a půjčila si od něho Hagakure. Ghost Dog nechce zaútočit jeho pána a dovoluje tak Louiemu, aby ho zabil. Jako poslední věc dá Louiemu knížku Rashomon a nabádá ho, aby si ji přečetl.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Gary Farmer hraje postavu, která se jmenuje „Nikdo“. Jedná se o stejnou postavu, která se objevila ve westernu z roku 1995 Mrtvý muž, také režírovaná Jimem Jarmuschem. Poté, co se střetne se skupinkou gangsterů na střeše zopakuje stejnou větu, jako z Mrtvého muže, načež je zabit. Mladší bratr Foresta Whitakera Damon hraje ve flashbacích mladého Ghost Doga.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Natáčení většinou probíhalo v Jersey City ve státě New Jersey, ale ve filmu není nikdy zmíněno, kde se děj odehrává. Postavy se někdy dívají v televizi na animované pohádky. Děj v nich je narážkou na události probíhající ve filmu.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Názor kritiků byl velice příznivý. Na stránce Rotten Tomatoes získal film hodnocení 81 %, oceňován byl zejména za inovativní smíchání samurajského a gangsterského prostředí.[2] Snímek byl nominován na několik ocenění, ale nezískal žádná. Celosvětově film vydělal 9 380 473 dolarů.[1]

Soundtrack[editovat | editovat zdroj]

Hudba k filmu a soundtrack byly vytvořeny rapperem RZA. Byly vydány verze soundtracku pro Japonsko a USA, každá s jinými písněmi. Japonská verze obsahovala některé písně, které se neobjevily ve filmu.[3] Naopak některé písně hrající ve filmu se neobjevily na soundtracku. Byly to From Then Till Now od Killah Priest, Armagideon Time od Willi Williamse, Nuba One od Andrewa Cyrilla a Jimmyho Lyonse a Cold Lampin With Flavor od Public Enemy.[4]

Inspirace[editovat | editovat zdroj]

Film je poctou filmu Samuraj z roku 1967. Stejně jako on i Ghost Dog začíná citátem z fiktivní Knihy Bušidó a hlavní postava je meditativní, osamělý člověk. Oba filmy mají taky společný způsob, jak se hrdina dostává do izolace. Podobný je i závěr filmu, vztah obou postav k ptákům a podobně.

Dále film odkazuje na snímek Koroshi no rakuin od Seijuna Suzukiho; když Ghost Dog míří zbraní, tak se mu na hlaveň posadí pták, zatímco v Suzukiho filmu to je motýl. Ghost Dogovo zastřelení Sonnyho Valeria skrz odpadní trubku je v podstatě převzaté z Koroshi no Rakuin. Ghost Dog byl také předlohou pro RPG hru Guardians of Order.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ghost Dog: The Way of the Samurai na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]