Gene Wilder

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gene Wilder
Rodné jménoJerome Silberman
Narození11. června 1933
Milwaukee
Úmrtí29. srpna 2016 (ve věku 83 let)
Stamford
Příčina úmrtíAlzheimerova choroba
Alma materIowská univerzita
HB Studio
Washington High School
Bristol Old Vic Theatre School
Black-Foxe Military Institute
Povoláníherec, filmový režisér, komik, televizní herec, filmový producent, divadelní herec, autor deníků, scenárista, spisovatel a režisér
OceněníCena Hugo za nejlepší hrané představení (1975)
Ocenění Cena Emmy Nejlepší herec ve vedlejší roli v komediálním seriálu (2003)
Clarence Derwent Awards
Nábož. vyznáníjudaismus
ateismus
ChoťGilda Radner (1984–1989)[1]
PodpisGene Wilder – podpis
Webwww.genewilder.net
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gene Wilder, rodným jménem Jerome Silberman (11. června 1933, Milwaukee29. srpna 2016) byl americký herec, komik, režisér, scenárista a spisovatel židovského původu.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Na hollywoodském plátně se poprvé mihl ve slavném filmu Bonnie a Clyde (1967), jeho první velkou filmovou rolí byl však až Leo Bloom v muzikálu Producenti (1968), za ni byl také nominován na Oscara za výkon ve vedlejší roli. Další velkou příležitostí byl Willy Wonka ve filmovém muzikálu Pan Wonka a jeho čokoládovna (1971), za ni byl nominován na Zlatý glóbus. Woody Allen ho poté obsadil do své populární komedie Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) z roku 1972. Vyvrcholením spolupráce s režisérem Melem Brooksem, s nímž natočil už Producenty, byl snímek Mladý Frankenstein (1974), kde Wilder nejen hrál titulní postavu, ale na kterém se podílel i scenáristicky, za což byl nominován na Oscara. Roku 1975 se Wilder poprvé chopil režisérské taktovky, v hudební komedii Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese. Ve snímku Stříbrný blesk z roku 1976 se poprvé potkal na plátně s černošským komikem Richardem Pryorem, s nímž později natočil ve dvojici ještě několik filmů (Nevidím zlo, neslyším zlo, Still crazy, Another You aj.), a byl za svůj výkon znovu nominován na Zlatý glóbus (a znovu neuspěl – jako po celou svou kariéru). Ve filmu Největší milovník (1977) ztvárnil idol němé éry Rudolpha Valentina a byl to první film, u nějž byl režisérem, scenáristou, producentem i hercem v hlavní roli. Na začátku 90. let se s filmovým plátnem rozloučil. Občas se objevil v televizi (např. v sitcomu Will & Grace, za což obdržel roku 2002 Emmy), ale především se začal věnovat charitě (poté, co jeho žena, herečka Gilda Radnerová, onemocněla rakovinou) a psaní knih. Krom svých pamětí Kiss Me Like a Stranger: My Search for Love and Art napsal i několik románů (My French Whore, The Woman Who Wouldn't, Something to Remember You By: A Perilous Romance).

Byl znám svou podporou Demokratické strany.[zdroj?]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]