Fritz Manteuffel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fritz Manteuffel
Osobní informace
Datum narození11. ledna 1875
Místo narozeníBerlín
Datum úmrtí21. dubna 1941 (ve věku 66 let)
ObčanstvíNěmecká říšeNěmecká říše Německá říše
Hmotnost62 kg
Sportovní informace
Sportsportovní gymnastika
TýmBerliner Turnrat
Účast na LOHLOH 1896, LOH 1900
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Sportovní gymnastika na LOH
zlato 1896 Athény bradla - družstva
zlato 1896 Athény hrazda - družstva

Julius Carl Fritz Manteuffel (11. ledna 1875, Berlín21. dubna 1941) byl německý sportovní gymnasta a účastník Letních olympijských her 1896 v Athénách, kde získal dvě zlaté olympijské medaile - v hromadných cvičeních na hrazdě a bradlech. Účastnil se i olympijských her 1900 v Paříži.

Manteuffel cvičil v berlínském oddíle Berliner Turnrat. O jeho životě je známo velmi málo. Po návratu z Athén byla většina členů německého gymnastického družstva vyloučena z nacionalistické Německé asociace gymnastiky, protože se účastnila Her ve jménu „internacionálního přátelství národů“.

Manteuffel na olympijských hrách[editovat | editovat zdroj]

Manteuffel se na olympiádě 1896 se účastnil čtyř disciplín v soutěžích jednotlivců na nářadích – v přeskoku, koni na šíř, na hrazdě i bradlech, ale v žádné z nich se neumístil na medailových pozicích a jeho přesná umístění neznáme. Ke hromadnému cvičení na bradlech se proti německému družstvu postavila dvě družstva Řeků z Athén. Družstva musela zacvičit tříminutovou sestavu, přičemž rozhodčí hodnotili celkové provedení, náročnost cviků a jejich sladění do celku. Němci bezkonkurenčně získali zlaté medaile. Obdobné cvičení na hrazdě Řekové neobsadili vůbec a Němci získali olympijský titul prakticky zadarmo.[1]

Na olympijských hrách 1900 v Paříži byla dvoudenní gymnastická soutěž složena ze šestnácti disciplín, z nichž 11 byla klasická cvičení (bradla, hrazda, kůň na šíř, kruhy, prostná – po dvou cvičeních – a přeskok) a kromě toho disciplíny atletické – skok vysoký, daleký, tyčkavzpírání a šplh na laně. Startovní listina obsahovala 135 jmen, maximální počet získaných bodů byl 320, Manteuffel skončil na 72. místě s 223 body.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gymnastics at the 1900 Summer Olympics na anglické Wikipedii.