Francis Darwin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francis Darwin
Narození16. srpna 1848
Down House
Úmrtí19. září 1925 (ve věku 77 let)
Cambridge
Místo pohřbeníCambridgeshire
Alma materTrinity College
St George’s, University of London (SGUL)
Povoláníbotanik
ZaměstnavatelUniverzita v Cambridgi
OceněníFellow of the Linnean Society of London (1875)
společník Královské společnosti (1882)
čestný doktor Univerzity v Cambridgi (1909)
Darwinova medaile (1912)
Knight Bachelor
ChoťAmy Richenda Ruck (od 1874)[1][2]
Ellen Darwin (od 1883)[1][2]
Florence Henrietta Darwin (od 1913)[1][2]
DětiBernard Darwin[1]
Frances Cornford[1]
RodičeCharles Darwin[1] a Emma Darwin[1]
PříbuzníHenrietta Darwin[1], Anne Darwin[1], Horace Darwin[1], George Darwin[1], Leonard Darwin[1], Charles Waring Darwin[1], William Erasmus Darwin[1], Elizabeth Darwin[1] a Mary Eleanor Darwin[1] (sourozenci)
Ursula Mommens[1] a Robin Darwin[3][1] (vnoučata)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sir Francis Darwin, FRS (16. října 184819. září 1925), byl synem britského přírodovědce a vědce Charlese Darwina a následovník otce v botanice.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Francis Darwin se narodil roku 1848 v Down House, Downe, Kent. Byl třetím synem a sedmým dítětem Charlese Darwina a jeho manželky Emmy.

Darwin studoval na Trinity College, Cambridge nejprve matematiku, poté přešel na přírodní vědy a promoval v roce 1870. Pak šel studovat medicínu na Lékařské škole svatého Jiřího v Londýně a roku 1875 dosáhl bakalářského titulu, ale medicínu nepraktikoval.

Darwin byl třikrát ženatý a dvakrát vdovcem. Jeho první manželkou byla Amy Ruck. Svatba proběhla v roce 1874, Amy však roku 1876 zemřela čtyři dny po narození jejich syna Bernarda, který se později stal spisovatelem knih o golfu. V září 1883 se oženil s Ellen Crofts a spolu měli dceru Frances Crofts Darwin, básnířku, jež si vzala básníka Francise Cornforda a stala se známou pod manželovým příjmením. Ellen zemřela v roce 1903. Třetí manželkou se stala Florence Henrietta Fisher, s níž měl Francis svatbu tentýž rok, kdy byl pasován na rytíře. Florence byla dcerou Herberta Williama Fishera a vdovou po Fredericu Williamu Maitlandovi. Její sestra Adeline Fisher byla první manželkou Darwinova bratrance, kdysi eliminovaného Ralpha Vaughana Williamse.

Francis Darwin pracoval se svým otcem na fototropismu a spolupracovali na knize Síla pohybu v rostlinách z roku 1880. Jejich experimenty ukázaly, že děložní lístek mladého travního semena řídí jeho růst za světlem porovnáváním reakcí semen s pokrytou a nepokrytou koleoptií. Tyto pozorování později vedly k objevení auxinů.

Darwin byl 8. června 1882 zvolen následovníkem Královské společnosti. V tom samém roce zemřel jeho otec. Francis editoval publikaci Autobiografie Charlese Darwina a produkoval knihy z dopisů z korespondence svého otce, jako Život a dopisy Charlese Darwina (1887) a Více dopisů Charlese Darwina. Dále editoval Vnímání Původu druhů Thomase Huxleyho.

Francis Darwin byl pohřben v kapli Ascension-Parish-Burial-Ground v Cambridge.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Francis Darwin na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Kindred Britain.
  2. a b c Dostupné online. [cit. 2020-08-07]
  3. Darryl Roger Lundy: The Peerage.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]