Filip z Courtenay

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Filip z Courtenay
latinský císař
Portrét
Narození1243
Konstantinopol
Úmrtí1283
Viterbo
PohřbenBazilika v Assisi
ManželkaBeatrix Sicilská
PotomciKateřina z Courtenay
RodCourtenayové
OtecBalduin II. Konstantinopolský
MatkaMarie z Brienne
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Filip z Courtenay (italsky Filippo di Courtenay, 1243, Konstantinopol1283, Viterbo) byl v letech 1273–1283 latinským císařem, ačkoli žil v exilu a držel pravomoc jen nad křižáckými státy v Řecku.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn posledního skutečného latinského císaře Balduina II. a Marie, dcery Jana z Brienne. V mládí byl jako rukojmí, jež měl zaručit vratnost otcovy půjčky od Benátčanů a po jejím zaplacení kastilským králem Alfonsem X. byl propuštěn. Po pádu Konstantinopole roku 1261 společně s otcem žil na dvoře Karla z Anjou. Roku 1267 se smlouvou z Viterba jeho zchudlý otec vzdal práv na trůn ve prospěch Karla z Anjou, jehož dceru Beatrix si měl Filip vzít. Pokud by manželství zůstalo bezdětné, stal by se dědicem Filipa jeho tchán.

V dalších letech Balduin i Filip žili z penze, kterou jim sicilský král zajistil a 15. října 1273[1] se ve Foggii konala[2] svatba. Jediná dcera Kateřina se narodila roku 1274 a Beatrix zemřela již rok poté. Filip se znovu neoženil a zemřel v prosinci 1283. Je pohřben pod bohatě zdobeným mramorovým náhrobkem v Bazilice svatého Františka v Assisi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.mittelalter-genealogie.de
  2. MINIERI RICCIO, Camillo. Genealogia di Carlo I. di Angiò. Neapol: Vincenzo Priggiobba, 1857. Dostupné online. S. 34. (italsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]