Ferejdún Abbásí Davání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ferejdún Abbásí Davání
Narození11. července 1958 (65 let)
Kazerun
Alma materShahid Beheshti University
Povolánífyzik a politik
ZaměstnavateléOrganizace spojených národů
Imam Hossein University
Politická stranaAssociation of Islamic Revolution Loyalists
FunkceVice President of Iran (2011–2013)
Vice President as Head of Atomic Energy Organization of Iran (2011–2013)
Member of the Islamic Consultative Assembly
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ferejdún Abbásí-Davání (persky فریدون عباسی, narozen 11. července 1958) je íránský jaderný fyzik, profesor univerzity Imáma Husajna a prezident Íránské organizace pro atomovou energii (AEOI, The Atomic Energy Organization of Iran).

Život[editovat | editovat zdroj]

Před studiem jaderné fyziky bojoval v řadách Íránských revolučních gard v íránsko-irácké válce. Poté studoval na Teheránské univerzitě, kde promoval v roce 1992 na Teheránské univerzitě (když už mu bylo 34 let). Po studiích se věnoval výzkumu na univerzitě v Mašhadu a podílel se především na projektech íránského ministerstva obrany. Během dalších let byl vedle vedení řady vědeckých projektů Islámské republiky, mimo jiné v oblasti obohacování uranu). místopředsedou Íránské fyzikální společnosti a šéfem Íránské jaderné asociace.

Dne 29. listopadu 2010 byl na něho a další dva íránské vědce spáchán atentát. U všech se jednalo o dálkově odpálenou nálož umístěnou v jejich automobilu, atentát přežil pouze on. V důsledku těchto událostí bude vědce íránského jaderného programu chránit ozbrojená jednotka.

Do čela AEIO byl jmenován 13. února 2011 íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem jako náhrada za Alího Akbara Sálehího, který byl jmenován ministrem zahraničí.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]