Federace Mali

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Federace Mali
Federation du Mali
اتحاد مالي
 Francouzský Senegal
 Francouzský Súdán
19591960 Senegalská republika 
Republika Mali 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Hymna Národní hymna Federace Mali
Geografie
Mapa
Rozloha
1 436 190 km²
Obyvatelstvo
Počet obyvatel
6 900 000 (v roce 1960)
Státní útvar
Vznik
17. leden 1959 – ustavení v rámci Francouzské unie
Zánik
20. srpen 1960 – rozpad na Senegal a Mali
Státní útvary a území
Předcházející
Francouzský Senegal Francouzský Senegal
Francouzský Súdán Francouzský Súdán
Následující
Senegalská republika Senegalská republika
Republika Mali Republika Mali

Federace Mali (arabsky اتحاد مالي) byl krátkodobě existující stát v Africe. Vznikl 17. ledna[1] 1959 jako unie mezi Senegalem a Mali, tehdy známém jako Francouzský Súdán. Zcela nezávislým na Francii se stal 20. června 1960.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Před vyhlášením Federace[editovat | editovat zdroj]

V lednu 1957 založil Léopold Sédar Senghor v Dakaru Africký konvent (Convention Africaine), který měl koordinovat blížící se dekolonizaci Francouzské západní a Francouzské rovníkové Afriky. Strana se příštího roku přeměnila v Pokrokovou senegalskou unii (Union Progressiste Senegalaise), jež byla sekcí Strany afrického přeskupení.

Na základě nové Ústavy Francouzského společenství si mohly jednotlivé kolonie vybrat mezi přidružením k Francii nebo samostatností. Francouzský Súdán vyhlásil autonomii 24. listopadu 1958, Senegal o den později.

Jednání o vytvoření Federace Mali probíhalo v prosinci 1959 v Bamaku. Očekávalo se, že k Senegalu a autonomnímu Súdánu přistoupí i Dahome a Horní Volta. Formálně byla federace vyhlášena 17. ledna v Dakaru, ale Dahome a Horní Volta ze svazku vystoupily.

Cesta k nezávislosti a k rozpadu[editovat | editovat zdroj]

V březnu 1959 byla vytvořena nová vládnoucí Strana africké federace (Parti de la Federation Africaine). Ve volbách o měsíc později se stal předsedou vlády Modibo Keïta, jeho náměstkem Mamadou Dio a předsedou parlamentu Léopold Sédar Senghor. Vláda sídlila v Dakaru. Jednání o vyhlášení plné nezávislosti probíhalo od srpna 1958, ale korunováno úspěchem bylo až v Paříži 4. dubna 1960 podpisem smlouvy o předání pravomocí. Nezávislost byla vyhlášena 20. června.

Nový stát ale nepřežil už první zatěžkávací zkoušku. Během přípravy prezidentských voleb došlo ke sporům mezi představiteli Súdánu a Senegalu. Ten vyústil až ve vystoupení Senegalu a faktický rozpad federace dne 20. srpna. Vznikly tak dva nezávislé státy: Mali (dřívější Francouzský Súdán) a Senegal.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. V. Liščák - P. Fojtík: Státy a území světa. Praha 1996, s.493.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • V. Albert: Senegal, Gambie. Praha 1967.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]