Falešná hra s králíkem Rogerem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Falešná hra s králíkem Rogerem
Původní názevWho Framed Roger Rabbit
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka103 minut
PředlohaWho Censored Roger Rabbit?
NámětGary K. Wolf
ScénářJeffrey Price
Peter S. Seaman
RežieRobert Zemeckis
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleBob Hoskins
Christopher Lloyd
Charles Fleischer
Stubby Kaye
Joanna Cassidy
ProdukceFrank Marshall
Robert Watts
HudbaAlan Silvestri
KameraDean Cundey
StřihArthur Schmidt
Výroba a distribuce
Premiéra22. června 1988
Falešná hra s králíkem Rogerem na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Falešná hra s králíkem Rogerem, anglicky Who Framed Roger Rabbit, je americká filmová komedie z roku 1988 režiséra Roberta Zemeckise a producenta Stevenena Spielberga s Bobem Hoskinsem v hlavní roli. Jde o unikátní kombinovaný film společnosti Disney, ve kterém je přibližně stejnou měrou obsažen klasický hraný film společně s kresleným filmem. Ve filmu kromě živých herců (lidí) vystupuje hned celá plejáda animovaných kreslených postaviček dobře známých z předchozích filmů společnosti Walta Disneye (od 40. let 20. století). Všechny kreslené postavy filmu zde žijí ve fiktivním kresleném městě (světě) zvaném Toontown (česky uváděno jako Kreslounov), kromě toho ale žijí, stejně tak jako lidé, i svým osobním životem a často se vydávají na výlety do reálného světa lidí, zejména do prostředí filmových ateliérů a studií.

Film byl natočen na podkladě knižní předlohy - románu Garyho K. Wolfa Who Censored Roger Rabbit?.

Snímek získal cenu Americké akademie filmových umění a věd Oscar za vizuální efekty, střih a střih zvukových efektů. Kromě toho také obdržel také zvláštní cenu Akademie za průkopnické spojení běžného hraného filmu (navíc v lehkém retro noir hávu) a disneyovského animovaného filmu (poznámka: tento princip byl v menší míře použit i ve snímku Mary Poppins a to již v roce 1964).

Děj filmu je postaven na příběhu, kdy životem unavený soukromý detektiv Eddie Valiant (Bob Hoskins) pátrá po soukromém životě animovaných filmových postav, filmové hvězdy králíka Rogera a jeho ženy, barové zpěvačky a to jak v reálném světě tak ve fiktivním kresleném světě, v Kreslounově. Zažije při tom mnoho humorných i velmi dramatických situací, kdy je králík Roger obviněn z vraždy kreslounovského podnikatele Marvina Acmeho, kterou ovšem nespáchal, a navíc musí čelit útoku sadisticky založeného soudce Dooma (Christopher Lloyd), který chce zničit nejen všechny kreslené postavičky, ale i kompletně celý Kreslounov.

Hrají[editovat | editovat zdroj]

Živí herci (lidé)[editovat | editovat zdroj]

Kreslené postavičky[editovat | editovat zdroj]

Ve filmu se objevila v mnoha epizodních roličkách převážná část všech známých a populárních postaviček známých z předchozích filmů studia Disney, které se na filmových plátnech začaly objevovat v 2. polovině 30. let 20. století, v tomto smyslu může být dílo považováno i za jistou formu retrospektivy a propagace dřívější tvorby tohoto studia.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]