David Easton

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
David Easton
Narození24. června 1917
Toronto
Úmrtí19. července 2014 (ve věku 97 let)
Alma materTorontská univerzita
McMaster University
Harvardova univerzita
Kalamazoo College
Povolánípolitolog a vysokoškolský učitel
ZaměstnavateléKalifornská univerzita v Irvnie
Chicagská univerzita
Funkcepředseda (Americká politologická asociace; 1968–1969)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

David Easton (24. června 191719. července 2014) byl významný americký politolog. Narodil se v Torontu v Kanadě a do Spojených států odešel roku 1943. Zde pracoval jako profesor politologie, a to na univerzitě v Chicagu. David Easton byl jeden z nejvlivnějších politologů. S pomocí jeho systémové analýzy se snažil poskytnout ucelenou teorii politického života. Mnoho z Eastonových konceptů se uchytilo a tyto úspěchy přinesly politologii nové pojmy a slovník. Easton neměl nikdy v plánu stát se odborníkem politologie, naopak se chtěl stát spíše politickým aktivistou.

Studium[editovat | editovat zdroj]

David Easton získal svůj bakalářský titul na univerzitě v Torontu v roce 1939. V době kdy Easton dostudoval, se od nadějných studentů předpokládalo, že odejdou studovat na prestižní školy do Velké Británie. Kvůli druhé světové válce se ale Easton rozhodl zůstat v rodné Kanadě a dostudoval na Torontské univerzitě. Poté přišel pro Eastona zlomový okamžik v životě, odešel do Spojených států, kde zůstal po zbytek života. Zde si vybíral univerzitu, na které by studoval dále. Rozhodoval se mezi Chicagem a Harvardem. Harvard tehdy nabízel vyšší stipendium, tudíž si Easton vybral právě tuto univerzitu. Později svého rozhodnutí litoval, nicméně na univerzitě studium roku 1947 dokončil.[1] Další titul získal roku 1970 na Mc Master University a v roce 1972 docházel na Kalamazoo College.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

První zaměstnání získal Easton na univerzitě v Chicagu, kde se stal nejprve odborným asistentem a později byl povýšen na profesora. V Chicagu strávil následujících 35 let. Roku 1968 se stal prezidentem American Political Science Association. Tento titul byl velkým vyznamenáním a Easton se stal ve společnosti váženou osobou. V roce 1969 bylo ale jeho postavení ohroženo, když měl nějaké připomínky k Americe jeho doby. Nesouhlasil s Amerikou, která byla rozpolcená protesty proti válce ve Vietnamu, rasovými problémy, chudobou a znečištěným ovzduším.[1] Společně s akademiky se tuto situaci snažil řešit a změnit zemi, ve které žili. Jeho vztahy s Kanadou se obnovily, když přijal funkci na Queen's University v Ontariu. Důchodového věku dosáhl v roce 1982, ale i přesto přijal místo profesora na University of California. Přednášel dokonce i ve svých 90 letech.

Výzkum a teorie[editovat | editovat zdroj]

David Easton byl známý pro jeho práci na struktuře politických systémů a přizpůsobení těchto systémů do politické vědy. Tyto myšlenky vyjádřil v jeho hlavních knihách: „The political system“ (1953), „A Framework for Political Analysis“ (1965) a „A System Analysis for Political Life“ (1965). Ve své druhé knize také vysvětlil pojetí politiky jako: „the authoritative allocation of values for a society“.[2] Tato Eastonova definice se stala jednou z nejrozšířenějších a nejcitovanějších definicí pojetí politiky.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Eastonův syn Stephan je profesor ekonomie na Simon Fraiser University, jeho vnuk Malcolm dokončuje doktorandská studia na UC Davis. Jeho žena Silvia Isobel byla zastáncem lidských práv a věnovala svůj čas bezdomovcům, mentálně postiženým, domorodým Američanům, obětem zneužívání a dalším. Za tuto činnost dostala roku 1989 Orange County Human Relations Community Leader Award. Silvia zemřela v roce 1990.

Výběr z díla[editovat | editovat zdroj]

  • 1951, The Decline of Modern Political Theory, in Journal of Politics 13.
  • 1953, The Political System. An Inquiry into the State of Political Science, New York: Knopf.
  • 1957, An Approach to the Analysis of Political Systems, in World Politics 9.
  • 1965, A Framework for Political Analysis, Englewood Cliffs: Prentice-Hall.
  • 1965, A Systems Analysis of Political Life, New York: Wiley.
  • 1966, Varieties of Political Theory, (Ed.), Englewood Cliffs.
  • 1969, Children in the Political System - Origins of Political Legitimacy, (with Jack Dennis), McGraw-Hill.
  • 1990, The Analysis of Political Structure, New York: Routledge.
  • 1991, Divided Knowledge: Across Disciplines, Across Cultures, (Ed. with C. Schelling).
  • 1991, The Development of Political Science: A Comparative Survey, (Ed. with J. Gunnell, and L. Graziano), New York: Routledge.
  • 1995, Regime and Discipline: Democracy and the Development of Political Science, (Ed. with J. Gunnell and M. Stein).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b KAVANAGH, Dennis. Professor David Easton: Influential political scientist. In: The Independent [online]. 2014 [cit. 2015-01-18]. Dostupné z: http://www.independent.co.uk/news/obituaries/professor-david-easton-influential-political-scientist-9770166.html
  2. In Memoriam: David Easton. UCI School of Social Sciences [online]. 2014 [cit. 2015-01-19]. Dostupné z: http://www.socsci.uci.edu/newsevents/news/2014/2014-07-28-in-memoriam-david-easton.php

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]