Dave Thompson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dave Thompson
Narození4. ledna 1960 (64 let)
Devon
Povoláníživotopisec, spisovatel a hudební žurnalista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Dave Thompson (* 4. ledna 1960 Devon) je anglický spisovatel, autor více než stovky titulů, které se z velké části zabývají rockovou a popovou hudbou,[1] ale také filmem, sportem, filatelií, numismatikou a erotikou.

Narodil se v Devonu a v sedmdesátých letech psal a vydával fanzin zabývající se punkrockem.[2] V osmdesátých letech byl zaměstnán společností Northern & Shell podnikatele Richarda DesmondaLondon Docklands.[3] Roku 1989 se přestěhoval do Spojených států amerických. Thompson pravidelně psal do časopisů, jako byly Melody Maker, Rolling Stone, Mojo, Q, Goldmine a Record Collector, stejně jako do internetové encyklopedie All Music Guide.[2]

Svou první kniha, která dostala název U2: Stories for Boys (Plexus, 1985), byla první biografií irské skupiny U2. Další knihy pojednávají o skupinách, jako jsou Depeche Mode, Red Hot Chili Peppers, Phish, ZZ Top a Simple Minds. Dále napsal například knihu 'The Psychedelic Furs: Beautiful Chaos o kapele The Psychedelic Furs, a napsal životopisy dalších hudebníků a kapel, mezi něž patří i Kurt Cobain, Deep Purple a Genesis. Thompson se rovněž značně zabýval životem anglického zpěváka Davida Bowieho, napsal o něm knihy: Moonage Daydream (1987) a Hallo Spaceboy (2006), stejně jako z poloviny smyšlenou To Major Tom (2000). Jeho kniha Black and White and Blue: Erotic Cinema from the Victorian Age to the VCR vyšla v roce 2007.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dave Thompson (author) na anglické Wikipedii.

  1. Sandall, Robert. Cream by Dave Thompson. Times Online. 17. dubna 2005.
  2. a b Biografie na webu Collectors Guide Publishing. Přístup: 4. února 2014
  3. Dave Thompson, "Penthouse & Forum", It's Not Only Rock'n'Roll. Přístup: 4. února 2014

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]