Charles Camarda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Charles Joseph Camarda
Astronaut NASA
Státní příslušnostSpojené státy
Datum narození8. května 1952 (71 let)
Místo narozeníQueens, USA
Předchozí
zaměstnání
letecký inženýr
Čas ve vesmíru13d 21h 32m
Kosmonaut od1996
MiseSTS-114
Znaky misíZnak mise
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charles Joseph Camarda (* 8. května 1952 Queens, stát New York, Spojené státy americké) je americký astronaut, který absolvoval v roce 2005 jeden let v raketoplánu Discovery.

Krátce ze života[editovat | editovat zdroj]

Středoškolské vzdělání ukončil roku 1970 na Archbishop Molloy High School, Jamaica, NY, pak pokračoval ve studiu na Polytechnic University of New York. Po absolvování školy v roce 1974 přestoupil na George Washington University a tady studium zakončil v roce 1980. Doktorský diplom získal v roce 1990 na Virginia Polytechnic Institute and State University.

Roku 1996 bydlel ve Virginia Beach a byl svobodný. Toho roku se dostal k NASA do Langley Research Center v Hamptonu a brzy poté absolvoval dvouletý výcvik v Houstonu (Johnson Space Center).

Po svém letu do vesmíru roku 2005 (bylo mu tehdy 53 roků) u NASA zůstal jako jeden z vedoucích pracovníků, byl také v řídícím středisku při komunikaci s dalšími expedicemi.

Let do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Raketoplán Discovery startoval ke svému 31 letu v létě 2005 z Floridy, mysu Canaveral. Bylo to po dvouleté přestávce zaviněné havárií Columbie první let raketoplánu. V posádce byli: Eileen Collinsová, James Kelly, Sóiči Noguči, Stephen Robinson, Andrew Thomas, Wendy Lawrenceová a letový specialista Charles Camarda.

Cílem mise bylo jednak ověřit všechny nové konstrukční novinky, mající za cíl zlepšit bezpečnost letu, a také dopravit zásoby, další přístroje a doplňky na orbitální stanici ISS. Vše se podařilo, posádka absolvovala kvůli splnění úkolů tři výstupy do vesmíru. Mise byla zakončena na základně Edwards v Kalifornii.

Charles J. Camarda je registrován jako 436. člověk ve vesmíru s 13 dny strávenými v kosmu. Mise STS-114 byla katalogizována v COSPARu pod číslem 2005-026A.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]