Bororové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bororové
Bororský muž
Bororský muž
Populace
asi 1500
Země s významnou populací
Brazílie, Bolívie
Jazyk(y)
bororština, portugalština
Možná hledáte: Wodaabe, západoafrické etnikum známé také jako Bororo.

Bororové (také Boe, Otuques, Coroados nebo Orarimogodo) je jihoamerické domorodé etnikum. Počet jeho příslušníků se odhaduje mezi jedním a dvěma tisíci,[1] obývají brazilské státy Mato Grosso a Goiás, jejich osídlení částečně zasahuje rovněž na území Bolívie. Hovoří bororštinou, která patří do jazykové rodiny Makro-Žé a zapisuje se latinkou. Všichni Bororové mají krevní skupinu 0.[2]

Bororové obývali zalesněnou plošinu okolo horního toku řeky Paraguay již před sedmi tisíci lety.[3] K prvnímu kontaktu s evropskou civilizací došlo v 17. století, boje s vetřelci a zavlečené choroby vedly k výraznému snížení populace a jejímu rozdělení na západní a východní část. Zbytky kmene žijí v osmi vesnicích s domy uspořádanými do kruhu kolem centrálního prostranství, které dalo národu jméno (bororo znamená v jejich řeči „náves“). Původní lovecký a sběračský způsob života doplnili Bororové o žďárové zemědělství, pěstují kukuřici, rýži a maniok jedlý.[4]

Společnost Bororů je organizována na principu matrilineárních moiet zvaných ecause a tugarége. Ačkoli formálně většina příslušníků přijala křesťanství, udržují se prvky původního totemistického náboženství a s ním spojené tajné rituály iniciace, pohřbů nebo oslavy sklizně. Při slavnostních příležitostech se Bororové zdobí barevným malováním těla, propichováním rtů, proutěnými návleky na penis i rozměrnými čelenkami z peří papoušků ara. Jako zruční řemeslníci vyrábějí kamenné sekyry i hudební nástroj poari, vyvinuli také deskovou hru adugo.

Způsob života Bororů studovali Alberto Vojtěch Frič,[5] Claude Lévi-Strauss, Aloha Wanderwellová nebo Vladimír Kozák.[6] Z tohoto etnika pocházel Cândido Rondon, přední bojovník za práva původních obyvatel Brazílie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Joshua Project
  2. Native American Indian Cultures from Mexico and South America. www.indian-cultures.com [online]. [cit. 2017-09-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-09-24. 
  3. Bororo: Integration into Modern Society. dsph-dev.provost.uiowa.edu [online]. [cit. 2017-09-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-09-24. 
  4. Britannica
  5. Národní muzeum Praha. muzeum3000.nm.cz [online]. [cit. 2017-09-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-09-23. 
  6. Velká Amazonie. www.granamazonia.cz [online]. [cit. 2017-09-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]