Blackpool

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blackpool
Blackpool – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška5 m n. m.
Časové pásmoUTC 0/+1 (letní čas)
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměAnglie
RegionSeverozápadní Anglie
Ceremoniální hrabstvíLancashire
Blackpool
Blackpool
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha34,9 km²
Počet obyvatel139 305 (2018)[1]
Hustota zalidnění3 993,8 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.blackpool.gov.uk
Telefonní předvolba01253
PSČFY0-4
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blackpool je přímořské město v hrabství Lancashire, Anglie. Rozkládá se podél pobřeží Irského moře 65 km severozápadně od Manchesteru, má 142 900 obyvatel.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Blackpool dostal své jméno v souvislosti s dlouhým odvodňovacím kanálem, který procházel přes rašeliniště. Voda, která z něj v Blackpoolu vytékala do moře, byla černá od rašeliny a ve vodách Irského moře vytvářela černou hlubinu, (anglicky black pool).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ve středověku a na počátku novověku byl Blackpool přímořskou vesničkou, jíž zůstal až do poloviny 18. století, kdy v Anglii začalo být módní cestovat v létě k moři. V roce 1781 začali návštěvníci, které do městečka přilákala 11 km dlouhá písečná pláž, využívat nově vzniklé soukromé silnice, kterou vybudovali Thomas Clifton a sir Henry Hoghton. V témže roce sem začaly jezdit pravidelné dostavníky z Manchesteru. Během jednoho století vzrostla populace místa z méně než 500 obyvatel v roce 1801 na více než 2 500 obyvatel v roce 1851.
Blackpool se stal význačným anglickým turistickým střediskem, když zde byla ve 40. letech 19. století zbudována železnice, která letovisko spojila s průmyslovými městy severní Anglie. Železnice znamenala jednodušší a levnější způsob dopravy a městečko se stalo populárním střediskem pro chudší manuální pracovníky severských měst. V roce 1881 už byl Blackpool prosperujícím letoviskem s 14 000 obyvateli a přímořskou promenádou s moly, pouťovými věštci, hospodami, tramvají, jízdami na oslících, stánky s fish and chips a divadly. V roce 1901 zde žilo již 47 000 a město se stalo "typickým příkladem britského přímořského letoviska". Díky změnám ve společnosti a možnosti cestovat do zahraničí, začal v druhé polovině 20. století zájem o Blackpool upadat.".
V dnešní době je oblíbený zejména mezi turisty ze severní Anglie, kteří sem přijíždějí například na víkend díky blízkosti, ale také mezi skupinkami mladých, kteří se do zdejších četných ubytovacích a restauračních zařízení jezdí loučit se svobodou.

Turistické zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Blackpool Tower, ocelová věž vysoká 158 metrů inspirovaná Eiffelovou věží v Paříži z roku 1894
  • North Pier, severní molo, krásná a zachovalá ukázka viktoriánské přímořské architektury
  • Blackpool Illuminations, vánoční osvětlení nábřežní promenády, které každoročně při svém spuštění láká množství návštěvníků
  • Tramvaje - tramvaje v Blackpoolu byly uvedeny do provozu v roce 1885 a patří k nejstarším elektrickým tramvajovým linkám na světě
  • Pleasure Beach, zábavní park s horskými dráhami
  • Blackpool dance festival – taneční soutěž ve standardních a latinskoamerických tancích

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Blackpool má vlastní letiště spojující město s Irskem a jižní Evropou a několik železničních stanic, kam směřují vlaky z dalších částí země včetně Londýna.

Osobnosti města[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Blackpool na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]