Balinka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o říčce v kraji Vysočina. O stejnojmenném přítoku Oslavy v Oslavanech pojednává článek Balinka (levý přítok Oslavy).
Možná hledáte: Balinka (Maďarsko), vesnice v župě Fejér.
Balinka
Balinka ve Frankově Zhořci
Balinka ve Frankově Zhořci
Základní informace
Délka toku31,1 km
Plocha povodí178,6 km²
Průměrný průtok0,9 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-16-02-026
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Kraj Vysočina)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Dyje, Jihlava, Oslava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Balinka (německy Balliner Bach) je říčka v okresech Jihlava a Žďár nad Sázavou, pravý přítok Oslavy ve Velkém Meziříčí. Je 31,1 km dlouhá. Povodí má rozlohu 178,6 km². V okolí Měřína se jí říká Měřínský potok a níže i Zhorský potok nebo též Křivý.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Balinka vzniká spojením několika potoků severozápadně od Měřína, z nichž nejdelší pramení severovýchodně od Arnolce na Českomoravské vrchovině. Protéká obcemi Uhřínov, Baliny a dále teče přes Balinské údolí. Do Velkého Meziříčí přitéká z jihozápadu. Protéká kolem koupaliště a následně se po 1000 m vlévá do řeky Oslavy jako její vůbec největší přítok. Překonává četné jezy a peřeje.

Větší přítoky[editovat | editovat zdroj]

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Řeka způsobuje zejména v jarních obdobích problémy s povodněmi. Zřejmě největší povodeň zde ve Velkém Meziříčí způsobila v roce 1985 v květnu. Voda z řeky zatopila náměstí a několik vedlejších a jednu hlavní silnici. Na říčce se také měří průtok každou hodinu. Průměrný roční průtok činí 0,9 m³/s.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Balinka je vodohospodářsky významný tok. Pro vodáky je sjízdných 19 km toku.[1] Na řece leží města a obce Uhřínov, Baliny, Velké Meziříčí. Řeka je velice čistá a vhodná ke koupání, například v Balinském údolí. Spodní část řeky je vyhlášena jako přírodní park Balinské údolí.

Další fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KESTŘÁNEK, Jaroslav; KŘÍŽ, Hubert; NOVOTNÝ, Stanislav, PÍŠE, Jan, et al. Vodní toky a nádrže. Příprava vydání Vlček, Vladimír. 1. vyd. Praha: Academia, 1984. 316 s. (Zeměpisný lexikon České socialistické republiky). S. 54. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]