Alžběta Oettingenská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alžběta Oettingenská
Moravská markraběnka
Úmrtí3. květen 1409
Vídeň
PředchůdceMarkéta Habsburská (1346)
NástupceAnežka Opolská
ManželJan Jindřich Moravský
DynastieÖttingenové
OtecAlbrecht Oettingenský
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alžběta Oettingenská († 3. května 1409, Vídeň) byla čtvrtá a poslední manželka moravského markrabího Jana Jindřicha a moravská markraběnka v letech 13661375. Byla dcerou hraběte Albrechta Oettingenského.

Jan Jindřich se s Alžbětou oženil v roce 1367, nedlouho poté, co 14. listopadu 1366 zemřela jeho třetí, teprve dvacetiletá žena Markéta Habsburská. Manželé byli pokrevní příbuzní čtvrtého stupně, papež Urban V. jim z tohoto důvodu 15. srpna roku 1367 udělil dispens. Jan Jindřich už měl právoplatné dědice, syny z druhého manželství s Markétou Opavskou (Jošt Moravský, Prokop Lucemburský a Jan Soběslav Lucemburský), proto pro něj nebylo fatální, že z manželství s Alžbětou (stejně jako s Markétou Habsburskou) nevzešli žádní potomci.

Dne 13. srpna 1375 založil Jan Jindřich s Alžbětou Oettingenskou a svými syny kartuziánský klášter v Králově Poli, již v listopadu toho roku ale Jan Jindřich umírá.

Dědicem moravský markrabě ustanovil nejstaršího Jošta, majetek ovšem rozdělil i mezi další dva syny. Jeho potomci brzy rozpoutali vleklé spory o dědictví. Alžběta zemřela ve Vídni v roce 1409.

Dvě svá díla věnoval Alžbětě Jan IX. ze Středy. Jedním z nich byl překlad Života sv. Jeronýma.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Moravská markraběnka
Předchůdce:
Markéta Habsburská (1346)
13661375
Alžběta Oettingenská
Nástupce:
Anežka Opolská