Alexandra Řecká a Dánská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexandra Řecká a Dánská
královna Jugoslávie
Portrét
Alexandra Řecká a Dánská se synem Alexandrem II. Jugoslávským
Doba vlády19441945
Narození25. března 1921
Athény
Úmrtí30. ledna 1993 (ve věku 71 let)
Východní Sussex
PohřbenaTatoi, Řecko
ManželPetr II. Karađorđević
PotomciAlexandr
RodOldenburkové
DynastieGlücksburkové
OtecAlexandr I. Řecký
MatkaAspasia Manuová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandra Řecká a Dánská (25. března 192130. ledna 1993) byla manželka posledního jugoslávského krále, Petra II. a matka současného nástupce Alexandra, korunního prince Jugoslávie.

Život[editovat | editovat zdroj]

Alexandra se narodila pět měsíců po smrti svého otce, krále Alexandra I. Helénského, jeho morganatické manželce-vdově, Aspasii Manuové. Jeho otec, král Konstantin I., byl znovuuveden na řecký trůn měsíc po Alexandrově smrti, kdy se navrátil z exilu do Řecka. Jeho vláda oficiálně stvrdila krátké panování jeho pozdějšího syna coby regenta, což znamenalo, že Alexandrova svatba uzavřená bez souhlasu otce byla technicky neplatná; sňatek byl anulován a pohrobek Alexandra se stala nelegitimní.

Na příkaz Alexandrovy matky, královny Žofie, byl v červenci 1922 vydán zákon, který opravňoval krále k uznání platnosti sňatků členů královské rodiny uzavřených bez královského souhlasu, i když se zpětnou platností, třebas nedynastických. Král Konstantin poté vydal dekret, zveřejněný 10. září 1922, jímž platnost Alexandrova sňatku s Aspasií uznal.

Tak se Alexandra stala legitimní členkou řeckého panovnického rodu z pohledu řeckých zákonů. Jí i její matce náležel titul "princezna řecká a dánská" a oslovení Královská Výsost.[1] Tento titul vznikl pro nevládnoucí členy řecké královské rodiny, kteří byli současně členy vládnoucí dynastie v Dánsku. Stále však na ni nebylo pohlíženo jako na rovnocennou členku panovnické dynastie a bylo jí odepřeno následnictví trůnu, na rozdíl od dynastických princezen, jimž podle monarchistické ústavy přináleželo - poté, co zemřel bez potomků starší bratr jejího otce, král Jiří II., její nástupnické právo bylo pominuto a na trůn dosedl otcův mladší bratr jako Pavel I. Řecký.

Jako dcera Aspasie a vnučka Petrose Manose a Marie Argyropoulosové byla ovšem Alexandra jediným potomkem řecké královské rodiny, který měl své kořeny v řeckém národě a v samotném Řecku. Přes svou matku pocházela, mimo jiné, od Fanariotských Řeků z Konstantinopole. Tak jako většina evropských královských rodin, také glücksburská dynastie, do které patřil její manžel, byla převážně německého původu, avšak v jeho linii bylo ve středověku i několik řeckých předků (srov. Byzantští předkové dánských panovníků v Řecku).

Shodou okolností se Alexandra místo první vládnoucí řeckou královnou stala poslední královnou Jugoslávie[2][3]: roku 1944 se odstěhovala do Londýna, kde se provdala za Petra II. Jugoslávského a 17. července 1945 porodila syna, prince Alexandra. Alexander byl vychován svou babičkou z matčiny strany, Aspasií.

Královna Alexandra zemřela na počátku roku 1993 ve Východním Sussexu v Anglii. Pochována v někdejší soukromé řecké královské rezidenci na Tatoi v Řecku.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
Kristián IX. Dánský
 
 
Jiří I. Řecký
 
 
 
 
 
 
Luisa Hesensko-Kasselská
 
 
Konstantin I. Řecký
 
 
 
 
 
 
Konstantin Nikolajevič Romanov
 
 
Olga Konstantinovna Ruská
 
 
 
 
 
 
Alexandra Sasko-Altenburská
 
 
Alexandr I. Řecký
 
 
 
 
 
 
Vilém I. Pruský
 
 
Fridrich III. Pruský
 
 
 
 
 
 
Augusta Sasko-Výmarská
 
 
Žofie Dorotea Pruská
 
 
 
 
 
 
Albert Sasko-Kobursko-Gothajský
 
 
Viktorie Sasko-Koburská
 
 
 
 
 
 
Viktorie Britská
 
Alexandra Jugoslávská
 
 
 
 
 
Konstantinos Manos
 
 
Thrasiboulos Manos
 
 
 
 
 
 
noble Sevasteia Argyropoulaina
 
 
Petros Manu
 
 
 
 
 
 
Petros K. Mavromichalis
 
 
Roxani Mavromichalis
 
 
 
 
 
 
Efrosini Soutsos
 
 
Aspasia Manuová
 
 
 
 
 
 
Alexandr I. Řecký
 
 
 
 
 
 
 
 
Aspasia Manuová
 
 
Maria Argyropuluová
 
 
 
 
 
 
Alexandr I. Řecký
 
 
 
 
 
 
 
 
Aspasia Manuová
 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Montgomery-Massingberd, Hugh. Burke's Guide to the Royal Family. London: Burke's Peerage, 1973-03-06. Dostupné online. ISBN 0-220-66222-3. 
  2. Diesbach, Ghislain de. Secrets of the Gotha. Translated from the French by Margaret Crosland. London: Chapman & Hall, 1967. S. 225. 
  3. VALYNSEELE, Joseph. Les Prétendants aux trônes d'Europe. Paris: [s.n.], 1967. S. 442. (French) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Marlene Eilers König, Descendants of Queen Victoria

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Jugoslávská královna
Předchůdce:
Marie Rumunská
19441945
Alexandra Řecká a Dánská
Nástupce: