Advokátka Věra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Advokátka Věra
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
Žánrfilmová komedie
ScénářVáclav Wasserman
RežieMartin Frič
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleTruda Grosslichtová
Růžena Šlemrová
Theodor Pištěk
Oldřich Nový
Jaroslav Marvan
… více na Wikidatech
KameraFerdinand Pečenka
StřihJan Kohout
Výroba a distribuce
Premiéra30. dubna 1937
Advokátka Věra na FPČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Truda Grosslichtová, představitelka advokátky Věry, 1938

Advokátka Věra je česká filmová komedie z roku 1937, kterou režíroval Martin Frič s Trudou Grosslichtovou a Oldřichem Novým v hlavní roli.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Mladá začínající právnička si chce otevřít svoji vlastní advokátní kancelář. Její tatínek s tím souhlasí a poskytne jí na provoz kanceláře peníze s podmínkou, že do roka se musí osamostatnit a stát se finančně nezávislou, jinak, že se provdá za toho, koho jí on sám určí.

Mladé advokátce se klienti nijak nehrnou a i těch několik, kteří k ní zabloudí, ona sama svojí nešikovností vyžene pryč. Asi po 10 měsících bez práce je jí přidělena obhajoba ex offo mladého muže jménem Petr Kučera, který byl nalezen spící v neznámém luxusním autě. Věra se s energií sobě vlastní pustí do jeho obhajoby a dosáhne jeho propuštění, na krátkou dobu jej zaměstná ve své kanceláři, Petr Kučera však brzy sám odejde, neboť nemá co na práci a odejde hrát společně s kumpány karty do jedné hospody. Věra jej tam ale vyhledá a společně s Petrovými kumpány se vloupají do neznámé neobývané luxusní vily, kde spolu chvíli klábosí a pojídají občerstvení. Nakonec utečou v domnění, že se blíží policie.

Rok uteče a Věra se zamiluje do pobudy Petra Kučery, ale musí dodržet otcovu podmínku, provdat se za toho, koho jí on sám určí. Film končí happyendem, neboť se ukáže, že její milý Petr Kučera je starší syn konzula Rabocha, tedy ten, kterého jí otec určil za muže.

Hrají[editovat | editovat zdroj]

Filmová píseň[editovat | editovat zdroj]

Oldřich Nový zde zpívá známou filmovou píseň Na děvče mi nesahej.

Další informace o filmu[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BROŽ, Jaroslav, FRÍDA, Myrtil. Historie československého filmu v obrazech 19301945. Praha: Orbis, 1966, str. 111, 237, foto 279

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]