Acapulco

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Acapulco
Acapulco de Juárez
Acapulco – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška30 m n. m.
Časové pásmoUTC - 6 h
StátMexikoMexiko Mexiko
Acapulco
Acapulco
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha1 880,60 km²
Počet obyvatel673 478 (2010)[1]
Hustota zalidnění358,1 obyv./km²
Správa
Vznik1520
Oficiální webacapulco.gob.mx
Telefonní předvolba744
PSČ39300-39937
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Acapulco je město a důležitý přístav na pobřeží Tichého oceánu v mexickém státě Guerrero. Leží 300 km jihozápadně od Ciudad de México. Město se rozkládá okolo velkého polokruhového zálivu. Acapulco je známo především jako turistické letovisko. V současnosti ve městě žije více než 630 000 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Letecký pohled na pobřeží Acapulca

Jméno města je odvozeno od starého názvu v jazyce nahuatl a znamená „místo, kde stávaly rákosy“. Podle archeologických nálezů žili lidé v okolí Acapulco již 2000 let před příchodem Španělů. Ti objevili acapulskou zátoku v roce 1512 a díky přirozeně chráněné poloze zde nechali postavit přístav s loděnicemi. Roku 1523 byla zřízena obchodní stezka mezi Acapulcem a hlavním městem Ciudad de Mexico. Stezka pokračovala dál až do Veracruzu na atlantském pobřeží a pod jménem „Camino de Europa“ doplňovala suchozemské spojení Španělska s Asií.

Acapulco mohlo jako jediný přístav v Novém světě přijímat obchodní lodě (takzvané naos) z Číny a Filipín. Bylo cílem tzv. manilských galeon, které sem dovážely zboží z Filipín, které bylo následně přepraveno přes mexickou pevninu k pobřeží Mexického zálivu a dále do Španělska. Každoročně se pak na jaře do města sjelo mnoho kupců na velké trhy, které trvaly až 2 měsíce. To samozřejmě přinášelo městu velkou prosperitu, ale také to nalákalo anglické a nizozemské pirátské lodi. K odražení pirátských útoků byla na nízkém kopci u zátoky postavena pevnost Fuerte de San Diego. Monopol Acapulca na přijímání obchodních lodí zrušila španělská vláda až koncem 18. století. Po získání nezávislosti Mexiko přerušilo většinu obchodního spojení se Španělskem a jeho koloniemi a význam Acapulca poklesl.

Rozkvět přišel až v roce 1927, kdy bylo město spojeno s hlavním městem (Ciudad de Mexico) zpevněnou silnicí. Do města začali proudit na prázdniny bohatší Mexičané, bylo postaveno mezinárodní letiště a Hollywood zde natočil několik filmů. Město se stalo oblíbenou turistickou destinací.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]