Oblastní rada Mate Jehuda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oblastní rada Mate Jehuda
מועצה אזורית מטה יהודה
sídlo oblastní rady Mate Jehuda v Nachamu
sídlo oblastní rady Mate Jehuda v Nachamu
Poloha
Souřadnice
StátIzraelIzrael Izrael
distriktJeruzalémský
Map
oblastní rada Mate Jehuda
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha520 km²
Počet obyvatel51 500[1] (2014)
Správa
Vznik1964
Oficiální webwww.m-yehuda.org.il
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oblastní rada Mate Jehuda (hebrejsky מועצה אזורית מטה יהודה‎, mo'aca ezorit Mate Jehuda) je oblastní rada v Jeruzalémském distriktu v Izraeli.

Rozkládá se v kopcovité a přitom hustě osídlené krajině na pomezí pahorkatiny Šefela a Judských hor. Její území vyplňuje prakticky celý takzvaný Jeruzalémský koridor, který začíná na zalesněných kopcích na západním okraji Jeruzalému a pokračuje odtud směrem k západu do okolí města Bejt Šemeš (které ovšem pod jurisdikci rady nespadá) a dál, až na okraj zemědělsky intenzivně využívané pobřežní nížiny. Úřady oblastní rady Mate Jehuda sídlí v komplexu na jižním okraji vesnice Nacham. Rada má velké pravomoci zejména v provozování škol, územním plánování a stavebním řízení nebo v ekologických otázkách.

Dějiny

Vesnice Even Sapir a krajina v Judských horách

Jméno oblastní rady je odvozeno od kmene Juda, který zde sídlil v biblických dobách. Novověké židovské osidlování zde začalo vznikat už v době mandátní Palestiny. Tehdy ale šlo o izolované židovské osady na západním předpolí Jeruzalému, vlastní prostor nynějšího Jeruzalémského koridoru zůstával v naprosté většině arabský. Teprve po válce za nezávislost v roce 1948, kdy zdejší region dobyly izraelské síly a zároveň jej zcela opustila arabská populace, zde došlo k dotvoření židovské sídelní sítě. Na jihozápadním okraji oblasti bylo osidlování prováděno po roce 1957 v rámci plánovitého regionálního programu Chevel Adulam.

Oblastní rada Mate Jehuda vznikla roku 1964 sloučením dosavadních několika dosavadních menších oblastních rad (Harej Jehuda, Even ha-ezer, Gizo a ha-Ela). Vzniklo tak regionální sdružení, které je počtem členských obcí (přes 60) největší oblastní radou v Izraeli.[2]

Seznam sídel

Oblastní rada Mate Jehuda sdružuje celkem 64 sídel. Z toho je 8 kibuců, 41 mošavů, 3 společné osady, 3 židovské vesnice, 2 arabské vesnice a 7 dalších sídel.

Map
Oblastní rada Mate Jehuda

Kibucy

Mošavy

Společné osady

Židovské vesnice

Arabské vesnice

Další sídla

Demografie

K 31. prosinci 2014 žilo v oblastní radě Mate Jehuda 51 500 obyvatel. Z celkové populace bylo 46 100 Židů. Včetně statistické kategorie „ostatní“ tedy nearabští obyvatelé židovského původu, ale bez formální příslušnosti k židovskému náboženství jich bylo 47 100.[1] Obyvatelstvo je tedy převážně židovské, zbytek tvoří zejména izraelští Arabové.

Vývoj počtu obyvatel
Data pocházejí z datové položky Wikidat

Odkazy

Reference

  1. a b 2.22 LOCALITIES AND POPULATION, BY MUNICIPAL STATUS AND DISTRICT [online]. Izraelský centrální statistický úřad (Ročenka 2015 a předchozí vydání ročenky) [cit. 2015-09-11]. Dostupné online. (hebrejsky, anglicky) 
  2. Matte Yehuda (Israel) [online]. Flags of the World [cit. 2010-07-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy