Die Länderbahn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlak soupravy Desiro stojící na železniční stanici v Chebu.

Vogtlandbahn GmbH (VKM: VBG) je německý železniční dopravce se sídlem v Neumarku v Sasku. Společnost byla založena 1. ledna 1998 jako dcera dopravce „Regentalbahn – Die Länderbahn“. Na podzim 2004 odprodalo Bavorsko svůj většinový podíl v Regentalbahn britské firmě Arriva. Po jejím prodeji DB v roce 2010 musely být aktivity v Německu z Arrivy vyčleněny a odprodány, v roce 2011 je tak získala Netinera, dceřiná společnost Ferrovie dello Stato, italského národního dopravce.[zdroj?] Vogtlandbahn zpočátku provozoval dopravu jen v zemském okrese Vogtland, později se ale začal rozvíjet a nyní působí v celém Sasku a částech Bavorska a Durynska. Soupravy Vogtlandbahn se též pohybují po českých tratích, a to převážně v Karlovarském kraji. Jeden ze spojů ale jezdí také z Mnichova přes Plzeň až do Prahy a to pod jménem jeho sesterské společnosti Oberpfalzbahn. Vogtlandbahn provozuje například dopravu na trati z Kraslic do Saska, která nebyla využívána více než 50 let.

Dopravní linky

RegioSprinter, železniční stanice ve Varnsdorfu.

Zde jsou vypsané všechny aktuální linky Vogtlandbahn a jeho sesterských společností:

Vogtlandbahn:

Alex:

[Spolupráce s českou společností České dráhy]

Oberpfalzbahn:

V roce 2009 vyhrál Vogtlandbahn prvně vypsané česko-německé výběrové řízení pro provozování osobní dopravy na trati 089 z Liberce přes Žitavu a Varnsdorf do Rybniště či Seifhennersdorfu. Tuto dopravu začal provozovat od 12. prosince 2010 vlastním jménem pod názvem Trilex (zkratka TLX) se soupravami Desiro a RegioSprinter. Nahradil tak zcela regionální vlaky Českých drah i společnosti Railtransport. Ve vlacích Trilex neplatí tarify českých železničních dopravců, jízdenky prodávají průvodčí ve vlaku dle zvláštního tarifu. Personál vlaku hovoří česky i německy. Kromě Trilexu na úseku Liberec - Žitava jezdily čtyři páry dálkových spojů (Tanvald -) Liberec - Žitava – Drážďany provozovaných společně Českými drahami a společností Deutsche Bahn.

Vlaky

Souprava RegioSprinter, Teplička u Karlových Varů

Vogtlandbahn využívá převážně motorové jednotky Siemens Desiro a RegioSprinter, které zajíždějí také do České republiky. RegioSprinter je též využíván pro vnitroměstskou dopravu v Zwickau místo tramvají. Kontrakt s městem Zwickau byl pro Vogtlandbahn v jeho začátcích zásadní.

Sesterské společnosti

Zde jsou vypsány všechny názvy sesterský drážních společností Vogtlandbahnu:

Odkazy

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vogtlandbahn na německé Wikipedii.

Externí odkazy