Diskuse:Slovensko: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
doplnění
Bez shrnutí editace
Řádek 8: Řádek 8:
etc. etc.
etc. etc.
--[[Wikipedista:Mš|Mš]] 15:20, 28. 5. 2008 (UTC)
--[[Wikipedista:Mš|Mš]] 15:20, 28. 5. 2008 (UTC)

doplnil by som
* ze slovaci nevytvorili samostatny stat a boli celych 1000 rokov v utlaku .. je trochu .. zabavne :)
* o utlaku nemadarskych narodov sa da hovorit poslednych cca 150-200 rokov. Stefanovi I. na tron pomohli nemci a slovieni - slovieni tvorili jeho osobnu straz - Pozan a Hunt boli velitelia jeho osobnej straze .. cize ty najdoverihodnejsi (osobna straz v tej dobe znamenalo mat malu osobnu armadu).
* Stefanovo heslo bolo ze iba mnohonarodny stat moze byt silny .. neskor ho vystriedali na trone aj ine narody (poliaci, rumuni - Korvin, ....), pricom madari tvorili vzdy tych menej civilizovanych (kocovnici z azie), ktory boli ovplivnovany okolim (iba malo naopak .. cize preto slovak rozumie cechom a naopak ;-) a nedopadli sme ako bulharsko)

Pacmaga


==K odstavci "Dějiny"==
==K odstavci "Dějiny"==

Verze z 1. 11. 2008, 11:35

Takže jak je to s tím Felvidékem? Maďaři skutečně přišli na území osídlené Slovany a původně slovenská zem k Uhrám nepatřila. Možná by si Béla Bugár a László Toroczkai měli lépe přečíst historii!

Proč "Upravit"

Upravit je nutno především stylistiku a mnohdy zcela neobratné vazby. Např:

  • Ačkoliv se může zdát o nám velmi blízkou zem, její dějiny se neshodují s těmi českými. Na rozdíl od Česka, bylo Slovensko po tisíc let pod útlakem Maďarska
  • Problém je dlouhodobá (tj. rok a více) nezaměstnanost, která přesahuje 10 %, což je nejvíc ze všech zemí.
  • Vzhledem k tomu, že se Slovensko nachází v mírném podnebném pásmu, je možné vykonávat sporty s letním stejně jako se zimním zaměřením.

etc. etc. -- 15:20, 28. 5. 2008 (UTC)

doplnil by som

  • ze slovaci nevytvorili samostatny stat a boli celych 1000 rokov v utlaku .. je trochu .. zabavne :)
  • o utlaku nemadarskych narodov sa da hovorit poslednych cca 150-200 rokov. Stefanovi I. na tron pomohli nemci a slovieni - slovieni tvorili jeho osobnu straz - Pozan a Hunt boli velitelia jeho osobnej straze .. cize ty najdoverihodnejsi (osobna straz v tej dobe znamenalo mat malu osobnu armadu).
  • Stefanovo heslo bolo ze iba mnohonarodny stat moze byt silny .. neskor ho vystriedali na trone aj ine narody (poliaci, rumuni - Korvin, ....), pricom madari tvorili vzdy tych menej civilizovanych (kocovnici z azie), ktory boli ovplivnovany okolim (iba malo naopak .. cize preto slovak rozumie cechom a naopak ;-) a nedopadli sme ako bulharsko)

Pacmaga

K odstavci "Dějiny"

a Slováci by jistě přidali čárku: Česko-Slovensko. Někdejší existenci Československa slovenská nacionalistická wikipedia (která je přesto přesevšechno kvalitnější, než tento trapný český pokus) opomíjí. Hledám, zatím marně, něco o odchodu Maďarů (míním, maďarské administrativy a maďarských posádek) po vytvoření Československa v roce 1918. Také o vpádu Bély Kuna (nebo to byl Horthy?) Můj otec se zůčastnil bojů, ale zeptat se ho už nelze. Nikdo o tom nic nenapsal?Svato Schutzner 10. 8. 2008, 21:24 (UTC)