Paleolitická dieta: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
masožravec
značky: revertováno školní IP
Jose d (diskuse | příspěvky)
verze 19686390 uživatele 185.62.108.116 (diskuse) zrušena | rv: tapetování přílepky s "ale" mimo kontext - "vrcholový predátor"
značka: vrácení zpět
Řádek 1: Řádek 1:
'''Paleolitická dieta''', nazývaná také '''paleo dieta''' či '''dieta doby kamenné,''' je často označována jako dietní režim či způsob stravování. Označení ''Paleo Diet'' je [[ochranná známka]] Lorena Cordaina.
'''Paleolitická dieta''', nazývaná také '''paleo dieta''' či '''dieta doby kamenné,''' je často označována jako dietní režim či způsob stravování. Označení ''Paleo Diet'' je [[ochranná známka]] Lorena Cordaina.


Zastánci paleo diety své zásady definují více jako životní styl než způsob stravování. Člověk stravující se paleo dietou přibližuje svou [[Lidská výživa|stravu]] na zastánci diety předpokládaném stravování pravěkého člověka z období [[paleolit]]u, což je nejdelší období lidských dějin, které trvalo déle než 2 milióny let. V tomto období člověk neznal [[zemědělství]], a živil se tedy [[lovci a sběrači|lovem a sběrem]]. Člověk byl původně ale spíše jen [[masožravec]].<ref>https://sciencemag.cz/clovek-byl-pres-2-miliony-let-vrcholovym-predatorem/ - Člověk byl přes 2 miliony let vrcholovým predátorem</ref> Avšak strava lovce a sběrače byla a je kalorická, i přes více pohybu než lidé v moderní společnosti spálí kalorií podobně.<ref>https://medicalxpress.com/news/2019-01-caveman-wont-thinbut-healthy.html - Living like a caveman won't make you thin—but it might make you healthy</ref> Obsahuje i více [[sacharid]]ů, než má průměrná strava občanů USA.<ref>https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/obr.12785 - Hunter‐gatherers as models in public health</ref> Zastánci tohoto stravovacího režimu předpokládají, že lidské [[trávení]] není ještě [[Evoluce|evolučně]] přizpůsobené na produkty zemědělství ([[Obilniny|obilí]] a [[mléčné výrobky]]).
Zastánci paleo diety své zásady definují více jako životní styl než způsob stravování. Člověk stravující se paleo dietou přibližuje svou [[Lidská výživa|stravu]] na zastánci diety předpokládaném stravování pravěkého člověka z období [[paleolit]]u, což je nejdelší období lidských dějin, které trvalo přibližně 3 milióny let. V tomto období člověk neznal [[zemědělství]], a živil se tedy [[lovci a sběrači|lovem a sběrem]]. Avšak strava lovce a sběrače byla a je kalorická, i přes více pohybu než lidé v moderní společnosti spálí kalorií podobně.<ref>https://medicalxpress.com/news/2019-01-caveman-wont-thinbut-healthy.html - Living like a caveman won't make you thin—but it might make you healthy</ref> Obsahuje i více [[sacharid]]ů, než má průměrná strava občanů USA.<ref>https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/obr.12785 - Hunter‐gatherers as models in public health</ref> Zastánci tohoto stravovacího režimu předpokládají, že lidské [[trávení]] není ještě [[Evoluce|evolučně]] přizpůsobené na produkty zemědělství ([[Obilniny|obilí]] a [[mléčné výrobky]]).


Lidé dodržující tuto dietu tedy vyřazují ze svého jídelníčku nebo omezují zemědělské produkty jako [[obiloviny]], [[Luštěnina|luštěniny]], [[pečivo]], [[mléko]], [[sýr]]y, zpracovávané potraviny atp. Jídelníček se tedy skládá zejména z [[Maso|masa]], [[Ryby|ryb]], [[Zelenina|zeleniny]], [[ovoce]], [[Houby|hub]], ořechů a [[Vejce|vajec]]. Paleo strava hojně využívá tuků – [[avokádo]], kokosový olej, olivový olej, máslo či sádlo.
Lidé dodržující tuto dietu tedy vyřazují ze svého jídelníčku nebo omezují zemědělské produkty jako [[obiloviny]], [[Luštěnina|luštěniny]], [[pečivo]], [[mléko]], [[sýr]]y, zpracovávané potraviny atp. Jídelníček se tedy skládá zejména z [[Maso|masa]], [[Ryby|ryb]], [[Zelenina|zeleniny]], [[ovoce]], [[Houby|hub]], ořechů a [[Vejce|vajec]]. Paleo strava hojně využívá tuků – [[avokádo]], kokosový olej, olivový olej, máslo či sádlo.


Oponenti této diety argumentují, že může vést k nedostatečnému příjmu minerálů, zejména vápníku.<ref>{{Citace periodika
Oponenti této diety argumentují, že může vést k nedostatečnému příjmu minerálů, zejména vápníku.<ref>{{Citace periodika

Verze z 16. 4. 2021, 00:16

Paleolitická dieta, nazývaná také paleo dieta či dieta doby kamenné, je často označována jako dietní režim či způsob stravování. Označení Paleo Diet je ochranná známka Lorena Cordaina.

Zastánci paleo diety své zásady definují více jako životní styl než způsob stravování. Člověk stravující se paleo dietou přibližuje svou stravu na zastánci diety předpokládaném stravování pravěkého člověka z období paleolitu, což je nejdelší období lidských dějin, které trvalo přibližně 3 milióny let. V tomto období člověk neznal zemědělství, a živil se tedy lovem a sběrem. Avšak strava lovce a sběrače byla a je kalorická, i přes více pohybu než lidé v moderní společnosti spálí kalorií podobně.[1] Obsahuje i více sacharidů, než má průměrná strava občanů USA.[2] Zastánci tohoto stravovacího režimu předpokládají, že lidské trávení není ještě evolučně přizpůsobené na produkty zemědělství (obilí a mléčné výrobky).

Lidé dodržující tuto dietu tedy vyřazují ze svého jídelníčku nebo omezují zemědělské produkty jako obiloviny, luštěniny, pečivo, mléko, sýry, zpracovávané potraviny atp. Jídelníček se tedy skládá zejména z masa, ryb, zeleniny, ovoce, hub, ořechů a vajec. Paleo strava hojně využívá tuků – avokádo, kokosový olej, olivový olej, máslo či sádlo.

Oponenti této diety argumentují, že může vést k nedostatečnému příjmu minerálů, zejména vápníku.[3] Věrohodnost evolučního argumentu zastánců diety, kteří tvrdí, že paleo dieta je funkčním řešením pro většinu dnešní populace a pomáhá v mnoha zdravotních ohledech, protože lidský organismus se nestihl evolučně přizpůsobit rychlé změně jídelníčku spojené s prudkým rozvojem zemědělství, byla nedávno zpochybněna nejnovějším výzkumem.[4] Studie provedené na různých populacích po celém světě ukazují, že lidé dokážou žít zcela zdravě s pestrou škálou různých jídelníčků a že lidé se vyvinuli jako velmi přizpůsobiví jedlíci.[5] Dieta rovněž nezařazuje přerušované hladovění, které bylo normální součástí příjmu potravy od počátku historie.

Česká republika

V České republice se paleo dieta začala objevovat v roce 2011, kdy ji praktikovalo pouze několik osob, v následujících letech se komunita a metodika její výživy rozrostla a prezentuje se jako životní styl.[6] Její programy se nazývají Primal, Whole 30 nebo Low Carb. Dokumentují dobré výsledky redukce hmotnosti a celkové zlepšení zdravotního stavu. Doporučují svůj režim jako funkční řešení mnohých zdravotních potíží dnešní populace, jako je nadváha, alergie, akné, zažívací potíže nebo zahleněnost. Hlavními propagátory programů jsou Miroslav Matoušek a bloggerka Lucie Grusová. Své kuchařky šíří především formou e-knih, webových stránek a po sociálních sítích.

Odkazy

Reference

  1. https://medicalxpress.com/news/2019-01-caveman-wont-thinbut-healthy.html - Living like a caveman won't make you thin—but it might make you healthy
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/obr.12785 - Hunter‐gatherers as models in public health
  3. TARANTINO, Giovanni; CITRO, Vincenzo; FINELLI, Carmine. Hype or Reality: Should Patients with Metabolic Syndrome-related NAFLD be on the Hunter-Gatherer (Paleo) Diet to Decrease Morbidity?. Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases. 2015-09. Dostupné online [cit. 2017-01-22]. ISSN 1842-1121. (anglicky) 
  4. TURNER, Bethany L; THOMPSON, Amanda L. Kapitola Beyond the Paleolithic prescription: incorporating diversity and flexibility in the study of human diet evolution. Nutrition Reviews [online]. International Life Sciences Institute, 2014-10-15 [cit. 2017-01-22]. Dostupné online. ISSN 1753-4887. (anglicky) 
  5. LEONARD, William R. Food for Thought. Scientific American. 2002-12-01. Dostupné online. ISSN 0036-8733. (anglicky) 
  6. https://paleosnadno.cz/

Literatura

  • Loren Cordain, Lorrie Cordainová, Nell Stephensonová: Paleo dieta: Moderní verze pravěké stravy. Ikar Praha 2013
  • Loren Cordain: Současná paleo dieta. Ikar Praha 2014
  • Daniel Green: Paleo jídlo pro naši dobu. překlad Viktor Faktor. Columbus 2015
  • Heather Connell a Julia Maranan: Poznejte paleo superpotraviny. Synergie 2015

Související články

Externí odkazy