Whitehorse (Yukon): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Oprava překladu (rapids = peřeje)
Verze 17110016 uživatele 92.62.227.173 (diskuse) zrušena
značka: vrácení zpět
Řádek 71: Řádek 71:


== Geografie ==
== Geografie ==
Whitehorse leží na historické míli 918 (v přepočtu je to kilometr 1425.) na [[Aljašská dálnice|Aljašské dálnici]] vedoucí z [[Britská Kolumbie|Britské Kolumbie]], napříč [[Yukon]]em až na [[Aljaška|Aljašku]]. Dříve byl Whitehorse konečnou stanicí na železnici z aljašského [[Skagway]] v horách u [[pobřeží]], právě zde v dobách [[Zlatá horečka|zlaté horečky]] překládali zlatokopové svůj proviant z vagónů na kolesové parníky; dnes už vlaky vozí jen turisty. Díky své vhodné poloze na řece [[Yukon (řeka)|Yukon]] plnilo město funkci [[přístav]]u a překladiště nejrůznějšího [[zboží]], bylo posledním místem, kde bylo možno doplnit zásoby. Od roku [[1953]] je Whitehorse hlavním městem teritoria, po vybudování [[Aljašská dálnice|Aljašské dálnice]] sem místní vláda přesídlila z [[Dawson City]]. Město se jmenuje podle ''White Horse Rapids'' ([[Peřeje Bílého koně|Peřejí Bílého koně]]), které prý vypadaly jako koňská [[hříva]]. Podle jiné verze se v peřejích utopil náčelník ''Bílý kůň''. Peřeje zmizely pod hladinou přehradního jezera ''Schwatka'' [http://en.wikipedia.org/wiki/Schwatka_Lake] roku 1958.
Whitehorse leží na historické míli 918 (v přepočtu je to kilometr 1425.) na [[Aljašská dálnice|Aljašské dálnici]] vedoucí z [[Britská Kolumbie|Britské Kolumbie]], napříč [[Yukon]]em až na [[Aljaška|Aljašku]]. Dříve byl Whitehorse konečnou stanicí na železnici z aljašského [[Skagway]] v horách u [[pobřeží]], právě zde v dobách [[Zlatá horečka|zlaté horečky]] překládali zlatokopové svůj proviant z vagónů na kolesové parníky; dnes už vlaky vozí jen turisty. Díky své vhodné poloze na řece [[Yukon (řeka)|Yukon]] plnilo město funkci [[přístav]]u a překladiště nejrůznějšího [[zboží]], bylo posledním místem, kde bylo možno doplnit zásoby. Od roku [[1953]] je Whitehorse hlavním městem teritoria, po vybudování [[Aljašská dálnice|Aljašské dálnice]] sem místní vláda přesídlila z [[Dawson City]]. Město se jmenuje podle ''White Horse Rapids'' ([[Vodopády Bílého koně|Vodopádů Bílého koně]]), které prý vypadaly jako koňská [[hříva]]. Podle jiné verze se ve vodopádech utopil náčelník ''Bílý kůň''. Vodopády zmizely pod hladinou přehradního jezera ''Schwatka'' [http://en.wikipedia.org/wiki/Schwatka_Lake] roku 1958.


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 3. 4. 2019, 15:40

Whitehorse
Pohled na centrum města
Pohled na centrum města
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška670-1702 m n. m.
Časové pásmo-8
StátKanadaKanada Kanada
Teritorium Yukon
Whitehorse
Whitehorse
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha416,54 km²
Počet obyvatel23 276 (2011)
Hustota zalidnění55,9 obyv./km²
Správa
StarostaDan Curtis
Oficiální webwww.city.whitehorse.yk.ca
Telefonní předvolba-867
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Whitehorse - Centrum města

Whitehorse (znamená Bílý kůň) je hlavní město kanadského spolkového teritoria Yukon. Leží v jižní části teritoria na řece Yukon. V době zlaté horečky v roce 1898 byl Whitehorse důležitým překladištěm nákladů pro potřeby zlatokopů.

Klima

Stejně jako všude v Yukonu, panuje i ve Whitehorse suché, subarktické klima. Průměrné teploty se velmi liší, v červenci se průměrné denní teploty pohybují okolo 21 °C, v lednu kolem −22 °C. Nejvyšší naměřená teplota dosáhla 34 °C v červnu 1969 a nejnižší spadla na −52 °C, v únoru roku 1947. Ve Whitehorse jsou poměrně nízké srážky: roční nadílka činí něco kolem 145 cm sněhu a 163 mm dešťovky. Podle kanadských meteorologických zdrojů je Whitehorse nejsušším městem v Kanadě, zejména proto, že leží ve srážkovém stínu Pobřežních hor. Střídá se tu horské i arktické klima. Překvapivě a navzdory celkem studenému podnebí je Whitehorse považován za přívětivé a slunečné město.

Geografie

Whitehorse leží na historické míli 918 (v přepočtu je to kilometr 1425.) na Aljašské dálnici vedoucí z Britské Kolumbie, napříč Yukonem až na Aljašku. Dříve byl Whitehorse konečnou stanicí na železnici z aljašského Skagway v horách u pobřeží, právě zde v dobách zlaté horečky překládali zlatokopové svůj proviant z vagónů na kolesové parníky; dnes už vlaky vozí jen turisty. Díky své vhodné poloze na řece Yukon plnilo město funkci přístavu a překladiště nejrůznějšího zboží, bylo posledním místem, kde bylo možno doplnit zásoby. Od roku 1953 je Whitehorse hlavním městem teritoria, po vybudování Aljašské dálnice sem místní vláda přesídlila z Dawson City. Město se jmenuje podle White Horse Rapids (Vodopádů Bílého koně), které prý vypadaly jako koňská hříva. Podle jiné verze se ve vodopádech utopil náčelník Bílý kůň. Vodopády zmizely pod hladinou přehradního jezera Schwatka [1] roku 1958.

Externí odkazy