Jicchak Moda'i: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
oprava nadpisu + fix links + kat
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 4 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q911074)
Řádek 66: Řádek 66:
[[Kategorie:Členové Likudu]]
[[Kategorie:Členové Likudu]]
[[Kategorie:Členové Nové liberální strany (Izrael)]]
[[Kategorie:Členové Nové liberální strany (Izrael)]]

[[de:Jitzchak Modai]]
[[en:Yitzhak Moda'i]]
[[he:יצחק מודעי]]
[[ru:Модаи, Ицхак]]

Verze z 22. 3. 2013, 03:58

Šablona:Infobox Politik Jicchak Moda'i (hebrejsky: יצחק מודעי‎, 17. ledna 192622. května 1998) byl izraelský politik, který po dobu dvaceti let zastával po pět funkčních období mandát poslance Knesetu za stranu Likud.

Moda'i byl členem již neexistující Liberální strany, která se později sloučila s Likudem. Byl členem několika vlád Likudu a zastával posty ministra bez portfeje, ministra komunikací, financí, spravedlnosti a ministra infrastruktury. Je znám díky plánu ekonomické stabilizace z roku 1985, který vymyslel spolu s Šimonem Peresem, díky němuž se podařilo zastavit a zvrátit izraelskou pádivou inflaci z počátku 80. let. Díky tomuto plánu nedošlo k úplnému bankrotu izraelské ekonomiky a inflace byla během dvou let snížena ze 450 % na 20 %. Plán se později stal modelem i pro jiné státy trpící stejnými ekonomickými problémy.

V roce 1990 společně se čtyřmi dalšími poslanci (všichni byli bývalí členové Liberální strany) vystoupil z Likudu a založil Stranu pro pokrok sionistické myšlenky, která byla později přejmenována na Novou liberální stranu. Strana však nedokázala ve volbách v roce 1992 překročit volební práh a Moda'i tak přišel o svůj poslanecký mandát.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Yitzhak Moda'i na anglické Wikipedii.

Externí odkazy