USS Pope (DD-225): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m sloučení vícenásobných šablon {{Překlad}}
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 2 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q3503562)
Řádek 48: Řádek 48:


[[Kategorie:Třída Clemson|Pope]]
[[Kategorie:Třída Clemson|Pope]]

[[en:USS Pope (DD-225)]]
[[sl:USS Pope (DD-225)]]

Verze z 21. 3. 2013, 02:58

Šablona:Infobox Válečná loď

USS Pope byl jeden ze 156 postavených amerických čtyřkomínových torpédoborců třídy Clemson. V době vypuknutí války s Japonskem se Pope pohyboval na Dálném východu a účastnil se neúspěšné obrany Nizozemské východní Indie spojenými silami ABDACOM. Ve dnech 18.-20. února 1942 bojoval v bitvě v Badungském průlivu.

Poté co Japonské císařské námořnictvo na hlavu porazilo spojence v bitvě v Jávském moři, pokusily se zbylé spojenecké lodě uniknout z oblasti. Pope společně s torpédoborcem HMS Encounter doprovázely poškozený britský těžký křižník HMS Exeter při pokusu proniknout Sundským průlivem do Indického oceánu.

Dne 1. března 1942 je dostihl japonský svaz složený z těžkých křižníků Nači, Haguro, Mjókó, Ašigara a několika torpédoborců. Ve střetnutí, které je obvykle nazýváno bitva u Baweanu, byl potopen Exeter a Encounter. Torpédoborci Pope se dařilo ještě nějakou dobu unikat, ale nakonec byl nalezen letadly z lehké letadlové lodi Rjúdžó a po několika vlnách náletů byl potopen.

Odkazy

Reference


Literatura

  • (anglicky) ADCOCK, Al. US Flush Deck Destroyers. Carrollton, Texas: Squadron/Signal Publications, 2003. (Warships in action; sv. 19). ISBN 0-89747-460-0. 4019. 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku USS Pope (DD-225) na anglické Wikipedii.

Logo Wikimedia Commons Galerie USS Pope na Wikimedia Commons