Řád republiky: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+popis a obrázek medaile, sbírka zákonů
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 4 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q137700)
Řádek 19: Řádek 19:


[[Kategorie:Československá státní vyznamenání]]
[[Kategorie:Československá státní vyznamenání]]

[[de:Orden der Republik (Tschechoslowakei)]]
[[nl:Orde van de Republiek (Tsjecho-Slowakije)]]
[[no:Republikkens orden (Tsjekkoslovakia)]]
[[ru:Орден Республики (ЧССР)]]

Verze z 9. 3. 2013, 14:51

Medaile řádu v původní podobě z roku 1951

Řád republiky byl v letech 19511990 jedním z nejvyšších československých vyznamenání. Propůjčoval ho prezident republiky za „mimořádné zásluhy o budování Československé republiky, zejména o její mírové budovatelské úsilí ve výrobě nebo při kulturní nebo vědecké činnosti, nebo o zvyšování schopnosti obrany státu.“ Řád byl založen vládním nařízením číslo 30/1951 Sb. a uděloval se jak jednotlivcům, tak kolektivům (včetně podniků či státních orgánů).

Medaile řádu byla původně mírně oválná o rozměrech 40×43 mm a jejím podkladem byla zeď z cihel; dole byly dvě lipové ratolesti svázané stuhou, z nich vybíhaly žerdě dvou praporů: vpředu československá vlajka, za ní vlajka rudá. Uprostřed medaile byl srp a kladivo. Na rubu medaile byl nápis ČSR (od roku 1960 ČSSR) mezi dvěma vavřínovými ratolestmi a vyražené matriční číslo.

V roce 1977 byla výtvarné řešení řádu zákonem změněno. Nová verze měla tvar rudého, stříbrem rámovaného čtverce o straně 4 cm postaveného na vrchol, na kterém je uprostřed umístěna pěticípá hvězda se státním znakem v pravidelném pětiúhelníku; mezi cípy hvězdy jsou lipové trojlístky. Na pozadí z hvězdy vybíhají stříbrné paprsky, z nichž některé přesahují okraj čtverce. Na rubu bylo už jen vyryté matriční číslo.

Odkazy

Související články

Externí odkazy