Památník Velkého požáru Londýna: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
LaaknorBot (diskuse | příspěvky)
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 15 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q607700)
Řádek 30: Řádek 30:


[[Kategorie:Pomníky a památníky v Londýně]]
[[Kategorie:Pomníky a památníky v Londýně]]

[[de:Monument (London)]]
[[en:Monument to the Great Fire of London]]
[[eo:Monumento al la granda incendio de Londono]]
[[es:Monumento al Gran Incendio de Londres]]
[[fr:Monument au Grand incendie de Londres]]
[[he:האנדרטה לשריפה הגדולה של לונדון]]
[[it:Monumento al grande incendio di Londra]]
[[nl:Monument (Londen)]]
[[no:Monument to the Great Fire of London]]
[[pl:Monument to the Great Fire of London]]
[[pt:Monumento ao Grande Incêndio de Londres]]
[[ru:Монумент (Лондон)]]
[[sv:The Monument]]
[[tr:The Monument]]
[[zh:伦敦大火纪念碑]]

Verze z 9. 3. 2013, 12:18

Památník Velkého požáru Londýna – pohled z horní lávky Tower Bridge.

Památník Velkého požáru Londýna (Monument to the Great Fire of London), více známý pod označením Monument, je 61 m vysoká věž v City, poblíž London Bridge. Nachází se na křižovatce Monument Street a Fish Street Hill, 61 metrů od místa kde roku 1666 vypukl Velký požár Londýna.

Skládá se z obrovského rýhovaného dórského sloupu z portlandského vápence, s uzavřenou schránkou ohně na vrcholu. Autory návrhu byli Christopher Wren a Robert Hooke.

Západní strana podstavce památníku obsahuje reliéf od Caia Gabriela Cibbera, zobrazující City zničenou požárem a Karla II. a jeho bratra Jakuba, vévodu z Yorku (později Jakuba II.) spolu s alegorií Svobody, Architektury a Vědy, které jim udělují rady pro rekonstrukci City.

Výška památníků 61 m je dána vzdáleností místa kde je postaven od místa, kde v obchodě královského pekaře Farynora požár vznikl. V době svého vzniku (v období let 16711677) byl nejvyšším volně stojícím kamenným sloupem na světě.

Vyhlídková plošina památníku.

Na vrchol památníků je možno vystoupit po úzkém schodišti uvnitř sloupu. Schodiště má 311 schodů. V 19. století byla vyhlídková plošina na vrcholu památníku vybavena ochrannou sítí, aby byla snížena možnost skoku z ní, poté co v období let 17881842 spáchalo 6 lidí tímto způsobem sebevraždu.

Tři strany podstavce památníku obsahují latinský text. Na jižní straně je popis akcí, které podnikl Karel II. po požáru. Nápis na východní straně popisuje vznik památníku a seznam starostů té doby. Na severní straně je popsáno jak požár vznikl, jaké škody způsobil a jak bylo dosaženo jeho uhašení.

Wren a Hooke navrhli památník jako vědeckou pomůcku. Středovou šachtu ve spojení s podzemní laboratoří, je možno použít jako dalekohled a pro gravitační pokusy. Vrcholek sloupu je upevněn na čepu a je ho možno otevřít. Každý ze schodů má přesnou výšku 6 palců, což umožňuje provádět přesné měření barometrického tlaku.

Další památník spojený s Velkým požárem Londýna – Zlatý chlapec od Pye Corner (Golden Boy of Pye Corner) je umístěn poblíž Smithfieldu, kde požár skončil.

Doprava – metro – Monument.

Externí odkazy

Šablona:Geo dms

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Památník Velkého požáru Londýna na Wikimedia Commons