Islas de la Bahía: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m odstranění zbytečného formátování
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2+) (Robot: Přidávám fa:استان ایسلاس دلا باهیا
Řádek 29: Řádek 29:
[[et:Bahía saared]]
[[et:Bahía saared]]
[[eu:Islas de la Bahía]]
[[eu:Islas de la Bahía]]
[[fa:استان ایسلاس دلا باهیا]]
[[fi:Islas de la Bahía]]
[[fi:Islas de la Bahía]]
[[fr:Département des Islas de la Bahía]]
[[fr:Département des Islas de la Bahía]]

Verze z 26. 2. 2013, 14:45

Islas de la Bahía (anglicky Bay Islands, česky Ostrovy zálivu) je skupina tří hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků nedaleko od severního pobřeží Hondurasu v Karibském moři. Souostroví je tvořeno ostrovy Utila, Roatán a Guanaja. Zároveň je jedním z 18 honduraských departementů. Správním střediskem je město Coxen Hole, které se nachází na ostrově Roatán. Celková rozloha ostrovů je 261 km², žije zde 46 866 obyvatel [1], hustota zalidnění je 180 obyv./km².

Souostroví je vyhledávano jako „turistický ráj“ turisty ze Střední Ameriky, USA i Evropy. Nacházejí se zde rozsáhlé mořské oblasti s korálovými útesy využívané potápěči, které jsou součástí Mezoamerického korálového útesu.[2]

Historie

Islas de la Bahía byly poprvé objeveny Kryštofem Kolumbusem v roce 1502 při jeho 4. výpravě. Od toho data si ostrovy nárokovalo několik evropských koloniálních mocností - Španělsko, Británie a Nizozemsko. Britové získaly souostroví do svých rukou definitivně v roce 1643. Byly královskou kolonií spravovanou z Jamajky. V roce 1860 předala Británie souostoví Hondurasu v důsledku počinů Williama Walkera ve středoamerickém regionu. Departement Islas de la Bahía vznikl oficiálně 14. března 1872. Jedním z odkazů bývalé britské přítomnosti na ostrovech je, že dnes zhruba 95% místního obyvatelstva mluví anglicky, přestože Honduras je hispanoamerická země.

Fotogalerie

Reference

Šablona:Geo