Najponk: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
m nkčr
Řádek 30: Řádek 30:


==Externí odkazy==
==Externí odkazy==
{{NK ČR|xx0015706}}
*http://www.najponk.com
*http://www.najponk.com



Verze z 23. 2. 2013, 19:47

Najponk (Jan Knop, * 23. dubna 1972, Gorlovka, Ukrajinská sovětská socialistická republika, Sovětský svaz) je český jazzový pianista.

Hraje a natáčí své autorské i převzaté skladby v klasickém jazzovém triu (piano, basa, bicí) nebo sólově (sólo piano).

Na piano od svých devíti let a v roce 1990 založil své trio a později kvartet Najponk Q. Získal první místo v mezinárodní soutěži jazzových pianistů v Ostravě v roce 1995 a později byl přizván do projektu Českého rozhlasu Tribute to Thelonious Monk.
Jeho trio bylo mnohokrát zvoleno kapelou roku, poprvé v roce 1998 v anketě České jazzové společnosti.
Za své první sólové album Going It Alone bylo vyhodnoceno roku 1999 v anketě časopisu Harmonie jazzová nahrávka roku. Druhé sólové album Just About Love dostal prestižní cenu Anděl 2001 v kategorii Jazz & Blues.
Mezi hráče, se kterými za své dosavadní kariéry vystupoval a spolupracoval, patří Janusz Muniak, Dave Liebman, Piotr Baron, Osian Roberts, Matt Fishwick, Gregory Hutchinson a George Mráz. S posledně jmenovaným světoznámým basistou a Martinem Šulcem natočil v dubnu 2009 desku Night Lights, která vyšla v roce 2009 ve vydavatelství CzechArt a také v témže roce Najponk natočil v červnu 2009 sólovou desku ve Velké Británii Just for my friends - Jazz at Greville Lodge - volume I, která vyšla na podzim roku 2009 na mezinárodním labelu Cube-Metier. V prosinci 2009 pro Najponka tolik plodného roku 2009, natočil i kompletní nahrávku v New Yorku v neobvyklém nástrojovém triu - Najponk – Fender Rhodes, Ondřej PivecHammondovy varhany, Gregory Hutchinsonbicí, která vyšla v září roku 2010 pod názvem It´s About Time a obdržela hudební cenu ANDĚL 2010 v kategorii Jazz & Blues.
Mezi jazzovými muzikanty a některými fanoušky je znám jako velký sběratel jazzu s encyklopedickou znalostí prakticky všeho, co se jazzu týká - je považován za jednoho z největších českých znalců tohoto žánru; však také na Ježkově konzervatoři v Praze vyučoval svého času historii jazzu. Avšak jako posluchač má daleko širší záběr: od AC/DC, Led Zeppelin přes Megadeth, Lamb Of God, Beatles, Franka Sinatru až po vážnou hudbu.

Diskografie

vedoucí hráč

spoluhráč

Vydavatelé

Externí odkazy

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Najponk