Akvitánie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Měním az:Akitenaz:Əkiten
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Přidávám pa:ਆਕੀਤੈਨ
Řádek 147: Řádek 147:
[[oc:Aquitània (region)]]
[[oc:Aquitània (region)]]
[[os:Аквитани]]
[[os:Аквитани]]
[[pa:ਆਕੀਤੈਨ]]
[[pam:Aquitaine]]
[[pam:Aquitaine]]
[[pl:Akwitania]]
[[pl:Akwitania]]

Verze z 23. 2. 2013, 16:10

Šablona:Infobox region Akvitánie (francouzsky Aquitaine) je francouzský region, který je rozdělen na pět departementů: Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et-Garonne a Pyrénées-Atlantiques. Původní historický kraj Akvitánie zabíral i území dnešního Poitou-Charentes.

Poloha

Arcachon

Akvitánie leží na jihozápadě Francie u Atlantského oceánu a sousedí s regiony Poitou-Charentes, Limousin, Midi-Pyrénées a na jihu se Španělskem.

Geografie

Velké území Akvitánie je pokryto lesy - Les Landes. Významnou plochu zabírají vinice a orná půda. Při hranicích se Španělskem zasahují na území regionu Pyreneje. Hlavními řekami jsou Garonne, Dronne, Dordogne, Leyre, Adour a Lot. Při pobřeží leží jezera Lac d'Hourtin, Lac de Lacanau, Lac de Cazaux, Lac de Sanguinet, Lac de Biscarrose a Lac d'Aureilnan. Pobřeží Atlantského oceánu má délku asi 270 kilometrů, není členité, výjimkou je zátoka u města Arcachon. Většími městy, kromě Bordeaux, jsou Bayonne, Pau, Mont-de-Marsan, Agen, Libourne, Bergerac a Périgueux.
Významnou vévodkyní byla královna Francie a později Anglie Eleonora dcera Viléma X. Akvitánského, manželka Ludvíka VII. později Jindřicha II. Plantageneta a matka známého anglického krále Richarda Lví Srdce.

Vývoj počtu obyvatel


Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Akvitánie na Wikimedia Commons