Čeljabinsk: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2+) (Robot: Přidávám simple:Chelyabinsk
ZéroBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám sw:Chelyabinsk
Řádek 120: Řádek 120:
[[sr:Чељабинск]]
[[sr:Чељабинск]]
[[sv:Tjeljabinsk]]
[[sv:Tjeljabinsk]]
[[sw:Chelyabinsk]]
[[tl:Chelyabinsk]]
[[tl:Chelyabinsk]]
[[tr:Çelyabinsk]]
[[tr:Çelyabinsk]]

Verze z 17. 2. 2013, 23:26

Šablona:Infobox sídla světa Čeljabinsk (rusky Челя́бинск) je město v Ruské federaci, na východním úpatí pohoří Ural. Má 1,13 milionu obyvatel (9. místo v Rusku) a je administrativním centrem Čeljabinské oblasti. Prochází tudy jižní větev transsibiřské magistrály (MoskvaVladivostok); město je důležitou železniční křižovatkou. Od roku 1943 zde sídlí univerzita.

Historie

Roku 1736 zde byla založena pevnost s názvem Čeljaba, která dala městu název. To vzniklo o několik desítek let později, v roce 1781. Na přelomu 19. a 20. století se město stalo jedním z center průmyslu ruského impéria a po revoluci předválečného Sovětského svazu.

Během občanské války a 1. sjezdu legionářského vojska na Rusi, se zde v květnu 1918 stal incident (způsobený těžkým zraněním legionáře olomouckého pluku Ducháčka železem, vrženým z vlaku maďarským zajatcem[1]) mezi místními sověty a československými legionáři, který byl jedním z hlavní počátku otevřeného boje bolševiků s československými legionáři. Čeljabinsk byl tehdy dobyt legionáři dvakrát.

Za druhé světové války se zde vyráběly tanky T-34 a raketomety Kaťuša. Výroba těchto zařízení vynesla městu přezdívku „Tankograd“. V roce 1957 i zde, jako v Černobylu o třicet let později došlo k jaderné havárii, ovšem v mnohem menším rozsahu. Přesto určitá část obyvatel město opustila.

Dne 15. února 2013 v dopoledních hodinách dopadl poblíž města až 17 metrů velký meteoroid,[2] který způsobil poranění více než 1000 lidí a napáchal velké materiální škody. Svou jasností se jednalo o bolid. Pátrací letadla později nalezla kráter po meteoritu o průměru více než 8 metrů.

Obyvatelstvo

Ve městě žijí převážně Rusové (84%), Tataři (5%) a Ukrajinci (3%).

Průmysl

Dnes je zde průmysl chemický, stavebních hmot, spotřební a potravinářský. Hutnictví železa (úplný cyklus), výroba traktorů. V minulosti bylo město důležitým centrem výroby jaderných zbraní.

Doprava

Dopravu ve městě zajišťují autobusy, trolejbusy a tramvaje. Též se staví první úsek jedné z linek systému metra, jež má mít výhledově takové linky tři.

Reference

  1. Čeljabinský incident – Lecyklopaedia
  2. http://www.exoplanety.cz/2013/02/16/nasa-odhadla-parametry-ruskeho-meteoritu-mel-17-metru/ - NASA odhadla parametry ruského meteoritu, měl 17 metrů!

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Čeljabinsk na Wikimedia Commons