Svaz průmyslu a dopravy ČR: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
zapracování do textu
Řádek 52: Řádek 52:
=== Regionální zastoupení ===
=== Regionální zastoupení ===
Sedm regionálních zastoupení má za úkol spolupracovat s firmami v jednotlivých krajích. K jejich důležitým činnostem patří organizace vzdělávacích akcí a diskusních setkání. Přispívají také k činnosti krajských tripartit.
Sedm regionálních zastoupení má za úkol spolupracovat s firmami v jednotlivých krajích. K jejich důležitým činnostem patří organizace vzdělávacích akcí a diskusních setkání. Přispívají také k činnosti krajských tripartit.






== Historie ==
== Historie ==
[[File:Tomáš Baťa, spoluzakladatel Českého svazu průmyslníků.jpg|thumb|Tomáš Baťa, spoluzakladatel Českého svazu průmyslníků]]
[[File:Tomáš Baťa, spoluzakladatel Českého svazu průmyslníků.jpg|thumb|Tomáš Baťa, spoluzakladatel Českého svazu průmyslníků]]
[[File:Stanovy Českého svazu průmyslníků.jpg|thumb|Stanovy Českého svazu průmyslníků]]
Před rokem 1918 byly reprezentanty českých podnikatelských skupin české sekce [[Ústřední svaz rakouského průmyslu|Ústředního svazu rakouského průmyslu]] a [[Jednota rakouských průmyslníků|Jednoty rakouských průmyslníků]]. Po roce 1918, konkrétně od valné hromady z 18. června, převzal správu nad zájmy průmyslu [[Český svaz průmyslníků]]. Ten byl v roce 1939 přeměněn na [[Ústřední svaz průmyslu pro Čechy a Moravu]], po roce 1945 se však vrátil původnímu jménu. [[File:Stanovy Českého svazu průmyslníků.jpg|thumb|Stanovy Českého svazu průmyslníků]]
Před rokem 1918 byly reprezentanty českých podnikatelských skupin české sekce [[Ústřední svaz rakouského průmyslu|Ústředního svazu rakouského průmyslu]] a [[Jednota rakouských průmyslníků|Jednoty rakouských průmyslníků]]. Po roce 1918, konkrétně od valné hromady z 18. června, převzal správu nad zájmy průmyslu [[Český svaz průmyslníků]]. Koncem přelomového roku 1918 byl na podkladě spolkového zákona právně založen Ústřední svaz československých průmyslníků, dobrovolná celostátní organizace, která rychle s velkými bankami a jinými vrcholnými ekonomickými strukturami ovládla československé hospodářství a společně s nimi měla rozhodující slovo při určování ekonomické politiky vlády nového státu. Mezi čelné představitele Svazu patřili F. Malinský, B. Mařík, J. Preiss /předsedové/, T. Baťa, J. Baťa, F. Hodáč, L.Myslík, V. Klement, V. Kavalier, F. Zátka a další osobnosti. Dne 29. srpna 1939 byl na základě nařízení ministra průmyslu, obchodu a živností průmysl v Čechách a na Moravě povinně organizován v [[Ústřední svaz průmyslu pro Čechy a Moravu|Ústředním svazu průmyslu pro Čechy a Moravu]], členěném jak odborně do 23 hospodářských skupin, tak územně do 10 územních skupin. Po roce 1945 se svaz vrátil k původnímu jménu, poúnorový mocenský monopol KSČ ale přinesl nástup [[Plánovaná ekonomika|centrálně plánovaného hospodářství]] a tím i likvidaci Ústředního svazu československého průmyslu ke dni 30. září 1950. V tu dobu měl Svaz 14 tisíc členů.



Po nástupu [[Plánovaná ekonomika|centrálně plánovaného hospodářství]] v roce 1950 byl však svaz rozpuštěn; snaha o jeho obnovu v roce 1968 pak vydržela jen do následujícího roku. Svaz byl tak obnovenv roce 1990, tentokrát pod jménem Svaz průmyslu České republiky. V roce 1994 pak byl Svaz přejmenován na Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Snaha o jeho obnovení v roce 1968 pak vydržela jen do následujícího roku. K obnově došlo5. května 1990, kdy byl v Ostravě z iniciativy 153 podniků a organizací založen Svaz průmyslu České republiky, který navázal na Ústřední svaz československých průmyslníků. Dne 17. března 1994 schválila valná hromada přejmenování na Svaz průmyslu a dopravy České republiky.


== Významné osoby ==
== Významné osoby ==

Verze z 18. 1. 2013, 15:29

Šablona:Infobox Firma

Současný prezident SP ČR Jaroslav Hanák

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) je největším zaměstnavatelským svazem v České republice. Byl založen roku 1990 jako nestátní dobrovolná organizace nezávislá na vládě, politických stranách a odborech.

Svaz sdružuje 30 odvětvových profesních či regionálních svazů a 112 individuálních členských firem.[zdroj?] Celkově zahrnuje 1600 členských firem, které zaměstnávají více jak 800 tisíc pracovníků.[zdroj?]

Odvětvové svazy

Regionální zastoupení

Sedm regionálních zastoupení má za úkol spolupracovat s firmami v jednotlivých krajích. K jejich důležitým činnostem patří organizace vzdělávacích akcí a diskusních setkání. Přispívají také k činnosti krajských tripartit.

Historie

Soubor:Tomáš Baťa, spoluzakladatel Českého svazu průmyslníků.jpg
Tomáš Baťa, spoluzakladatel Českého svazu průmyslníků
Stanovy Českého svazu průmyslníků

Před rokem 1918 byly reprezentanty českých podnikatelských skupin české sekce Ústředního svazu rakouského průmyslu a Jednoty rakouských průmyslníků. Po roce 1918, konkrétně od valné hromady z 18. června, převzal správu nad zájmy průmyslu Český svaz průmyslníků. Koncem přelomového roku 1918 byl na podkladě spolkového zákona právně založen Ústřední svaz československých průmyslníků, dobrovolná celostátní organizace, která rychle s velkými bankami a jinými vrcholnými ekonomickými strukturami ovládla československé hospodářství a společně s nimi měla rozhodující slovo při určování ekonomické politiky vlády nového státu. Mezi čelné představitele Svazu patřili F. Malinský, B. Mařík, J. Preiss /předsedové/, T. Baťa, J. Baťa, F. Hodáč, L.Myslík, V. Klement, V. Kavalier, F. Zátka a další osobnosti. Dne 29. srpna 1939 byl na základě nařízení ministra průmyslu, obchodu a živností průmysl v Čechách a na Moravě povinně organizován v Ústředním svazu průmyslu pro Čechy a Moravu, členěném jak odborně do 23 hospodářských skupin, tak územně do 10 územních skupin. Po roce 1945 se svaz vrátil k původnímu jménu, poúnorový mocenský monopol KSČ ale přinesl nástup centrálně plánovaného hospodářství a tím i likvidaci Ústředního svazu československého průmyslu ke dni 30. září 1950. V tu dobu měl Svaz 14 tisíc členů.

Snaha o jeho obnovení v roce 1968 pak vydržela jen do následujícího roku. K obnově došlo až 5. května 1990, kdy byl v Ostravě z iniciativy 153 podniků a organizací založen Svaz průmyslu České republiky, který navázal na Ústřední svaz československých průmyslníků. Dne 17. března 1994 schválila valná hromada přejmenování na Svaz průmyslu a dopravy České republiky.

Významné osoby

Prezidenti

Čestní členové

Poslání

Posláním Svazu průmyslu a dopravy ČR je hájit společné zájmy svých členů a ovlivňovat hospodářskou a sociální politiku vlády s cílem vytvářet optimální podmínky pro podnikání, které při respektování etických zásad podnikání povedou ke zvyšování konkurenceschopnosti našich firem a k dlouhodobě udržitelné prosperitě české společnosti.

Priority

Své priority definoval Svaz v programovém dokumentu nazvaném Agenda 2010 – 10 priorit pro budoucnost ČR. Patří mezi ně vyrovnané veřejné finance, výkonná a levná veřejná správa, motivační a jednoduché daně, výzkum, vývoj a inovace na špičkové úrovni, moderní vzdělávání, flexibilní trh práce, rozvoj dopravy a infrastruktury, účinná podpora exportu, bezpečná, spolehlivá a dostupná energetika a udržitelná péče o životní prostředí.

Daně
Působit na zjednodušení a stabilizaci daňové legislativy při podpoře národohospodářských priorit (vzdělávání, výzkumu, vývoje a inovací) a ekonomického růstu.
Legislativa
Působit na kultivaci právního prostředí zvýšením jeho transparentnosti, stability a konzistence, působit na podmínky pro důsledné využití systému, který by prověřil potřebu regulace a její dopady.
Veřejná správa
Vytvářet tlak na zlevnění, redukci a profesionalizaci státní správy s cílem zvýšit její výkonnost a stabilitu, prosazovat snížení administrativní zátěže a posílení klientského přístupu a vytváření podmínek pro restrukturalizaci a využití moderních informačních systémů.
Trh práce
Dále působit na liberalizaci trhu práce prostřednictvím úpravy pracovního zákonodárství.
Vzdělávání
Prosazovat přijetí reformy vzdělávání tak, aby byla zajištěna vazba na potřeby trhu práce, které jsou diktovány zejména existencí silného průmyslu. Jinak řečeno, prosazuje se posílení technického vzdělávání na všech úrovních vzdělávajícího systému.
Environmentální politika
Prosazovat princip přiměřenosti a účelnosti podmíněný vyváženým rozvojem tří pilířů – environmentálního, ekonomického a sociálního.
Výzkum a vývoj
Působit na to, aby byly zajištěny finanční zdroje odpovídající klíčovému významu výzkumu, vývoje a inovací, provést reformy ke zvýšení efektivnosti jejich využití.
Energetické zdroje
Ovlivňovat vytváření podmínek pro stabilitu, bezpečnost, spolehlivost a dostupnost energetických zdrojů za přijatelných ekonomických podmínek.
Doprava
Prosazovat rozvoj funkční dopravní infrastruktury, zajištění dostatků zdrojů pro její financování při dodržení parametrů zaručující efektivnost jejich využití.
Export
Ovlivňovat zvýšení účinnosti proexportní politiky lepší koordinací činností a selektivní preferencí vývozu do strategických teritorií; působení na prosazení Exportní strategie ČR v denní praxi.
Zájmy ČR v rámci EU
Prosazovat politiku podporující naši konkurenceschopnost, obhajovat národní zájmy a působit na vytváření podmínek pro prohloubení integrace hospodářství ČR.

Lobbing

Svaz průmyslu a dopravy ČR prosazuje zájmy svých členů prostřednictvím lobbingu. V České republice jedná a působí mezi poslanci Parlamentu ČR, orgány státní správy a samosprávy. Jeho představitelé se přímo účastí zasedání parlamentních výborů a jedná s poslanci a senátory, ministry a zástupci státní a veřejné správy. Svaz se výrazně snaží působit na jednotlivé legislativní normy a prosazuje zlepšení podmínek podnikání podle návrhů členských firem. Součástí těchto aktivit je účast jeho expertů na pracovních týmech, kde se vyjednávají a formulují stanoviska. Zastupuje zájmy členů v důležitých komisích jako je vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace.

Zaměstnavatelské zájmy prosazuje v Radě hospodářské a sociální dohody (tripartitě). V jejím rámci se projednávají zásadní ekonomické a sociální témata na úrovni vláda- zaměstnavatelé-odbory. Součástí tripartity jsou konzultace na úrovni expertů. Svaz zastupuje své členy při kolektivním vyjednávání s odbory a nabízí jim své konzultace.

Svaz je oficiálním připomínkovým místem pro legislativu. Má tudíž možnost uplatnit požadavky firem v souhrnných stanoviscích, která jsou umisťována do elektronické knihovny vládních materiálů (e-klep). Členové mohou prostřednictvím Svazu iniciovat změny právních norem směřující ke zlepšení podnikatelského prostředí.

Na mezinárodní úrovni působí v exportních výborech Evropské komise a lobbuje mezi europoslanci. Zájmy svých členských firem prosazuje prostřednictvím Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE, jejíž zástupci se vyjadřují k návrhům evropské legislativy a podílejí se na formulování stanovisek k evropským politikám.

Účast v mezinárodních organizacích

Je členem významných evropských i mezinárodních organizací, které prosazují zájmy zaměstnavatelů a podnikatelů na evropské úrovni. • od roku 1993 je členem Konfederace evropského podnikání – BUSINESSEUROPE, sdružující 40 evropských národních zaměstnavatelských svazů • od roku 1996 má své zástupce v Poradním výboru pro průmysl a obchod OECD (BIAC)

Na bilaterální úrovni spolupracuje s partnerskými průmyslovými svazy, obchodními komorami a ostatními hospodářskými institucemi v zahraničí na základě více než 90 dohod o spolupráci.

Zástupci Svazu působí v Evropském hospodářském a sociálním výboru (EHSV), což poradní orgán Evropské komise a součást Evropského sociálního dialogu. Svaz zastupuje zaměstnavatele v Poradních výborech a agenturách Evropské komise, ve kterých je účast sociálních partnerů zakotvena ve Smlouvě o Evropském společenství.

CEBRE

Je spoluzakladatelem České podnikatelské reprezentace v Bruselu (CEBRE), a to společně s Hospodářskou komorou ČR a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR CEBRE bylo vytvořeno, aby prezentovalo a obhajovalo české podnikatelské zájmy před evropskými institucemi a u evropských podnikatelských federací přímo v Bruselu.

Organizované akce

Sněm

Od roku 1997 je Sněm SP ČR pro členy svazu nejvýznamnější událostí roku.[zdroj?] Tradičně je součástí prvního dne Mezinárodního strojírenského veletrhu na Výstavišti Brno. V jeho Pavilonu A se v rámci platformy výměny názorů a stanovisek mezi vládou a zaměstnavateli a podnikateli schází na čtyři stovky zástupců firemní sféry a význačných hostů. V roce 2012 byl na zářijovém Sněmu přítomen předseda vlády Petr Nečas a šest ministrů jeho kabinetu.

Národní soustava povolání (NSP)

SP ČR je iniciátorem a spoluorganizátorem projektu Národní soustava povolání, který poskytuje detailní popis vykonávané činnosti včetně pracovních podmínek a kvalifikačních požadavků a je tak základem firemních katalogů prací. Sektorových rad je 29 a pokrývají téměř celé české hospodářství včetně státní správy.

Soutěž Manažer roku

Předávání cen manažer roku na Žofíně 2011

Každoročně zástupci Svazu oceňují nejlepší tuzemské manažery a manažerky jako vyhlašovatel soutěže Manažer roku. Vedle toho jsou vyhlašovatelem i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Česká manažerská asociace. Tato nejprestižnější manažerská soutěž[zdroj?] má v ČR již dvacetiletou tradici a prošlo jí více jak tisíc finalistů. Jejím cílem je nezávisle vybrat a zviditelnit nejlepší lídry ve svém oboru, významné osobnosti managementu, jejich metody a přínos pro rozvoj firem a tím i celé ekonomiky.

Externí odkazy