Osamělá hora: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Přidávám et:Üksildane Mägi
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Přidávám la:Erebor
Řádek 52: Řádek 52:
[[fr:Erebor]]
[[fr:Erebor]]
[[it:Montagna Solitaria]]
[[it:Montagna Solitaria]]
[[la:Erebor]]
[[nl:Erebor]]
[[nl:Erebor]]
[[no:Ensomfjellet]]
[[no:Ensomfjellet]]

Verze z 17. 1. 2013, 18:57

Město Dol a v pozadí Osamělá hora

Osamělá hora (v sindarštině Erebor) je hora nacházející se na severozápadě Rhovanionu v Tolkienově fiktivním světě. Osamělá hora, ve které se nacházelo trpasličí Království pod Horou, je Tolkienem nejvíce popsána v jeho knize Hobit aneb cesta tam a zase zpátky.

Geografie

Erebor se nachází na severozápadě Divočiny mezi Temným hvozdem na západě a Železnými horami na východě. Na sever od Osamělé hory leží vrcholky Ered Mithrin a Zvadlá vřesoviště. V hoře pramení řeka Celduina, která se při své cestě směrem na jih vlévá do Dlouhého jezera na kterém stojí Jezerní město.

Šablona:Spoiler

Role v příběhu

Založení Království pod Horou

Poté, co v roce 1980 T.v. probudili trpaslíci při dolování v hlubinách pod Mlžnými horami balroga, padlo v boji s ním mnoho naugrim, včetně králů Durina VI. a jeho syna Náina I. Přeživší trpaslíci uprchli ze sídla svých otců a z Khazad-dûm se stalo nebezpečné místo známé jako Moria. Většina trpaslíků zamířila z Morie směrem na sever a usadila se především v Ered Mithrin. Dědic trůnu Thráin I., syn Náina však přichází do Ereboru, kde zakládá Království pod Horou. Thráin v hoře objevuje drahokam Arcikam zvaný Srdce Hory. Král Thorin I. v roce Osamělou horu opouští a zamíří za většinou svého lidu do Šedých hor, které trpaslíky lákaly bohatými nalezišti zlata. Poté, co je zabit drakem král Dáin I., opouštějí trpaslíci Šedé hory míří zpět do Ereboru, nebo do Železných hor. Obyvatelé Osamělé hory poté žili dlouhé roky v míru a velice bohatli díky obchodu s lidmi z Dolu a Jezerního města a elfy z Temného hvozdu. V roce 2770 však přiletěl z pustin na severu drak Šmak, který Horu a Dol vyplení. Trpaslíci, kteří drakovo řádění přežili, se rozprchli všemi směry. Král Thrór se svou rodinou a malou družinou věrných zamířil do vyhnanství na Vrchovinu a jeho syn Thráin později odvedl svůj nepočetný lid na západ do Ered Luin. Osamělou horu tedy na dvě století ovládnul Šmak, který spal na hromadě trpasličího zlata.

Thorinova výprava

Související informace naleznete také v článku Hobit aneb cesta tam a zase zpátky.

Když v roce 2841 přichází do Ered Luin zpráva o tragické smrti krále Thráina, stává se králem Durinova lidu jeho syn Thorin Pavéza. Thorin má v úmyslu pomstít svůj rod, zabít draka a znovu obnovit království pod Horou. V roce 2941 potkává Thorin v Hůrce čaroděje Gandalfa, s nímž připravují plán na společnou výpravu proti drakovi. Po strastiplném putování dosahuje výprava svého cíle. Šmak je nakonec zabit Bardem Lučištníkem z Jezerního města. Po drakově smrti dojde k bitvě pěti armád, v níž umírá Thorin Pavéza. Trpaslíci spolu s lidmi a elfy však nakonec vítězí a novým králem pod Horou se stává Thorinův bratranec Dáin Železná noha.

Válka o Prsten

Související informace naleznete také v článku Válka o Prsten.

Král Dáin moudře vládl a trpasličí říše v Osamělé hoře prosperovala. Ve válce o Prsten museli trpaslíci z Osamělé hory spolu s lidmi z Dolu čelit náporu Sauronových přisluhovačů. Slavným se stal Glóinův syn Gimli, který se stal členem Společenstva prstenu. V roce 3019 v bitvě u Ereboru společně umírají králové Dáin i Brand, avšak se zničením Prstenu a pádem Saurona se jeho služebníci obracejí na útěk a obránci vítězí. Následuje Čtvrtý věk a dlouhé období míru, v němž vládne Dáinův dědic Thorin III. Kamenná přilba. Trpaslíci z Osamělé hory vedeni Gimlim zakládají trpasličí kolonii v jeskyních Aglarond a z mithrilu a oceli vyrábějí novou hlavní bránu pro Minas Tirith. Šablona:Endspoiler

Související články

Literatura