Androgen: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JYBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám eo:Androgeno
DragonBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 50: Řádek 50:
[[ko:안드로겐]]
[[ko:안드로겐]]
[[lt:Androgenai]]
[[lt:Androgenai]]
[[ml:പുരുഷ അന്തർഗ്രന്ഥിസ്രാവം]]
[[nl:Androgeen]]
[[nl:Androgeen]]
[[no:Androgen]]
[[no:Androgen]]

Verze z 1. 1. 2013, 22:24

Androgen je obecný termín pro jakoukoli přírodní nebo syntetickou sloučeninu, obvykle steroidní hormon, která stimuluje nebo ovládá vývoj a udržení maskulinních charakteristik obratlovců vazbou na androgenní receptory. Ty zahrnují aktivitu samčích pohlavních orgánů a vývoj druhotných pohlavních znaků. Androgeny, které byly poprvé objeveny v roce 1936, se nazývají též androgenní hormony nebo testoidy. Mezi androgeny patří také původní anabolické steroidy. Androgeny fungují i jako prekurzory pro estrogeny, samičí pohlavní hormony. Primárním a nejznámějším androgenem je testosteron.

Některé chemické látky jsou schopny funkci androgenu narušovat. Nazývají se endokrinní disruptory a patří mezi ně například známý chlorovaný pesticid - DDT. V roce 2000 byla zveřejněna studie prokazující, že rozpadový produkt DDT narušuje funkci androgenů. U laboratorních potkanů prokázala inhibici vazby hormonů na tzv. androgenní receptor. V roce 2006 přinesl Journal of Andrology studii o snížení pohyblivosti spermií a zvýšení výskytu defektních spermií u mužů v závislosti na hladině metabolitů DDT v krvi.[1]

Odkazy

Reference

  • V tomto článku byl použit překlad textu z článku Androgen na anglické Wikipedii.
  1. Miroslav Šuta: Chemické látky v životním prostředí a zdraví (Ekologický institut Veronica, Brno 2008, ISBN 978-80-87308-00-4)

Literatura

  • ROB, Lukáš; MARTAN, Alois; CITTERBART, Karel a kolektiv. Gynekologie. 2. vyd. Praha: Galen, 2008. 319 s. ISBN 978-80-7262-501-7.