Podvazkový řád: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
G3robot (diskuse | příspěvky)
m komprese kódu, substituce šablony vjazyce2, odstranění nadbytečného odřádkování
MahdiBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám id:Order of the Garter
Řádek 37: Řádek 37:
[[hr:Red podvezice]]
[[hr:Red podvezice]]
[[hu:Térdszalagrend]]
[[hu:Térdszalagrend]]
[[id:Order of the Garter]]
[[it:Ordine della Giarrettiera]]
[[it:Ordine della Giarrettiera]]
[[ja:ガーター勲章]]
[[ja:ガーター勲章]]

Verze z 24. 12. 2012, 20:09

Insignie Podvazkového řádu

Podvazkový řád (anglicky The Most Noble Order of the Garter) je rytířský řád Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, založený v polovině 14. století anglickým králem Eduardem III. Podvazek řádu se nosí pod kolenem levé nohy, královna pod levým loktem, a rytíři dostávají navíc vedle šerpy, odznaku a hvězdy i řádový plášť. Řád má své sídlo v kapli sv. Jiří na Windsoru.

Dějiny

Král Eduard III. založil řád mezi léty 13481350. Anglický antikvář alžbětinské Anglie William Camden (1551–1623) uvádí, že se tak stalo při příležitosti bitvy u Kresčaku.

Mýtus

Živá je však i romantická legenda o založení řádu. Podle ní prý král Eduard III. tančil na jedné slavnosti se svou milenkou Joan hraběnkou ze Salisbury, jíž se při tanci uvolnil podvazek a klesl na zem. Přítomní šlechtici využili situace k zesměšnění hraběnky a propukli ve škodolibý smích. Král se rozhněval, poklekl před hraběnkou, sebral podvazek a ve staré francouzštině (úřední řeči na dvoře anglických králů od dob Viléma I. až po Richarda II.) údajně zvolal: „Honi soit qui mal y pense!“ („Hanba tomu, kdo ve zlém to myslí!“) V duchu tehdejších rytířských ctností tak zachránil hraběnce čest a dosáhl pravého opaku - všichni, co se smáli, mohli si v budoucnu pokládat za čest, smět podvazkový řád nosit.

Struktura

Podvazkový řád má jen jednu třídu a skládá se z panovníka a 25 britských pairů (do tohoto počtu se nezahrnují princové královské krve a zahraniční monarchové).

Řádový svátek je 24. dubna na den sv. Jiří, v Británii patrona řádu a celého rytířstva. Prelátem řádu je biskup z Winchestru, kancléřem biskup z Oxfordu a ceremoniářem Garter Principal King of Arms.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Podvazkový řád na Wikimedia Commons

Šablona:Link FA Šablona:Link FA